четене

Как да четеш по 10 книги на месец без усилие

Множество хора са живели преди нас.

Няма проблем, за който някой друг да не е писал.

 

  Уил Смит

 

На една конференция попитали Бил Гейтс и Уорън Бъфет (двамата най-богати хора в света):

“Ако имате право да си изберете една супер сила, коя би била тя”?

И двамата отговорили:

“Да мога да чета по-бързо от всички други на света”. 

 Смятате ли, че е случайно, че именно двамата най-богати мъже на света казват това? Никак не е случайно. Четенето на книги е един от основните фактори, които ще определят успеха ти. Почти няма успешен човек в света, който да не консумира информация отвсякъде.

Голяма част от нас обаче водим забързано ежедневие, в което често не ни остава достатъчно време за четене. Това за мен беше огромен проблем, на който се опитвах да намеря решение.

И го открих! В тази статия ще ви споделя как успявам да чета много книги, без да трябва да отделям време за това.

Звучи интересно, нали? Чети надолу!

Решението

 

Решението на проблема с липсата на време за мен бяха аудио книгите. Да, тези, които ги качваш на телефона си, пускаш ги и си готов! Има и много приятен бонус – можеш да правиш каквото си искаш, докато ги слушаш.

Ето какви са предимствата на аудио книгите:

 • Четеш много по-бързо (виж надолу как)
 • Не натоварваш очите си
 • Можеш да вършиш каквато си решиш техническа работа, докато слушаш
 • Можеш да ги слушаш, докато се разхождаш или чакаш за среща
 • Почти всяка стойностна книга има аудио версия
 • Гласът в 99% от случаите е супер чист и можеш да разбереш всичко, без да влагаш особени усилия
 • 70 % от аудио книгите могат да бъдат намерени безплатно

Много хора са ме питали дали аудио книгите правя възприятието на инфомацията по-слабо. Сигурно съм изслушал повече от 150 аудио книги и курсове и мога да кажа, че за мен определено аудио информацията в никакъв случай не е по-трудна за възприемане и запомняне от прочетената.

Дори в един момент съзнанието ти дотолкова свиква с аудио книгите, че започваш да възприемаш по-добре от тях, отколкото от хартиените книги! Тук говоря от личен опит!

Как да водим записки по аудио книги?

 

За да не се загубва информацията, която чуваме, е добре да си записваме всичко, което ни се струва важно. Аз лично правя това с Evernote, като си създавам отделен Note за всяка книга. Когато чуя нещо яко, спирам книгата и го записвам. Така винаги имам достъп до всички акценти от книгите, които съм минал!


pexels-photo-56759

Ти, разбира се, не е нужно да ползваш точно Evernote, но задължително намери начин да си складираш информацията, която чуваш. Иначе просто ще я забравиш след кратък период от време.

Как да слушаме бързо?

 

Една от най-добрите страни на аудио книгите е, че можем да избираме с каква скорост да ги слушаме. Например, ако слушаш на втора скорост книга, която по принцип е дълга 6 часа, ще я завършиш за 3 часа. Което е супер бързо!

Например, ако ходенето и връщането от работа ти коства общо 2 часа, значи за седмица това прави 10 часа. За това време можеш да минеш 3-4 аудио книги. И ако това не е невероятно: без да влагаш усили, можеш да се докоснеш до съкровищницата от знания, която книгите дават!

pexels-photo (3)

Съветвам те да не качваш директно на втора степен. Започни с 1.25х, после увеличи на 1.5х и така докато не свикнеш със скоростта и не се увериш, че можеш без проблеми да чуваш и възприемаш всичко, защото в противен случай това не би имало смисъл за теб.

Аз лично слушам всичко на втора степен, защото вече съм свикнал и не срещам никакви затруднения. Твърдя, че за всеки е възможно да започне да слуша на тази степен, но трябва време!

Откъде да намерим аудио книги?

 

Има много места, от които можем да намерим аудио книги. Ето някои от тях:

 • Световните торент тракери
 • Мyanonamouse – най-големият частен тракер за книги. Влиза се с покани или с интервю.
 • Audible – компания на Amazon за аудио книги – тук можеш да намериш всички аудио книги, излизали някога, но трябва да си платиш. Аз лично съм с абонамент ($15 на месец), който ми дава една безплатна аудио книга на месец и 30 % дискаунт за всички останали книги.
 • Blinkist – Приложение, което прави резюмета на книги, които можеш да слушаш и в аудио формат (за да използваш последния, трябва да платиш $80 на година). Приложението е много полезно, защото отделя генералните идеи и най-важното от книгите!
 • Podcasts – Те не са точно аудио книги, но пак идеята е същата – хора предават послание чрез думи. Ако имаш iPhone, използвай приложението Podcasts, което е вградено в телефона ти. Просто напиши в търсачката думата, която търсиш, например business или dating. Със сигурност ще ти излезнат множество опции, от които да избереш.
 • The Knowledge Bank – Чудиш се какво е това! Чети един абзац по-надолу.  🙂

Поздравления! Вече имаш всичко необходимо, за да можеш да започнеш да трупаш знания, без да се налага да правиш големи усилия за това!

Искам да те питам само още едно нещо – искаш ли да си част от общност за:

 • Споделяне на бизнес знания и материали от най-големите бизнес умове
 • Оригинални резюмета и препоръки за книги и аудио книги
 • Достъп до книги и материали, които не са достъпни никъде другаде (бивш ъплоудър в Замунда съм и имам достъп до доста частни торент тракери)
 • Организиране на готини събития и сбирки

С една дума – общност от готини хора, които искат да се развиват!

С моя добър приятел Димитър Миланов искаме да създадем точно такава общност във формата на група във Facebook. Така се роди идеята за The Knowledge Bank – мястото, където ще споделяме бизнес знание от някои от най-големите умове в света и ще си помагаме един друг!

Можеш да влезнеш напълно безплатно, като кликнеш на линка. На този етап влизането е само с одобрение на администратор, но скоро вероятно ще бъде доста по-строго, така че не се бави. Покани и приятели!

Чакаме те в групата!

Ще също така да споделиш тази статия и да помогнеш на тази общност да достигне до повече хора, защото ние наистина вярваме, че тя може да направи разликата за много хора!

Благодаря и успех!

Categories: Бизнес, Продуктивност, Успех

Close
Skip to toolbar