Формулата за успех, която винаги работи

“Ще ми помогнеш, нали! Знаеш, че имам огромна нужда” – това ми сподели 45-годишен мъж, чието име предпочитам да запазя в тайна и ще го наричам Иван!

 

“Разбира се – ще ти кажа всичко, което знам!” – изразих готовността си аз, като бях искрен в думите си.

 

Той искаше да се занимава с онлайн бизнес, защото беше чул, че много хора правят пари от това. Вече имаше някъкъв опит и очакваше от мен да му дам работещ бизнес модел и да му помогна да го накара да работи. Тоест, както е модерно да се казва напоследък – да му бъда ментор!

Формулата на успеха

Речено – сторено! Помагах му в продължение на месеци, като му казвах всичко, което знам по темата. Не затаявах нищо. И той изпълняваше всичко с огромна взискателност. Бях сигурен, че е само въпрос на време да успее в начинанието си.

 

Но не се получи точно така. Той се проваляше непрекъснато каквато и помощ да му предоставях. Държах го за ръката и му давах всичко това, което аз не съм имал, когато започвах, но при него все не се получаваше. Имах чувството, че е обречен да бъде неуспешен и аз нищо не мога да направя по въпроса.

 

А най-интересното беше, че той ме гледаше как правя нещата стъпка по стъпка, а в тази система почти нямаше нещо, което да може да се обърка. Аз лично вярвах, че всеки, които я прилага, в крайна сметка прави пари онлйан! В случая обаче се оказа, че е почти всеки…

 

Много ми се иска да кажа, че Иван направи пари от тази система и изгради истински бизнес, каквато беше целта му. Но не мога. Той чисто и просто се провали, въпреки, че имаше система, която уж безотказно работеше.

 

И най-интересното беше, че той се провали, въпреки, че прилагаше всичко точно така, както му го казвах. В него нямаше и капка арогантност, каквато има при повечето хора, които си мислят, че знаят повече от учителите си. И, разбира се, след провала се отказа с думите, че това “не работи и не е него”.

 

Аз бях шокиран от случилото се. Имам чувството, че такива случки винаги идват в живота ми, за да ми предадат урок, който или не съм знаел или съм знаел, но съм забравил да прилагам.

 

И тази ситуация се оказа същата – от нея успях да извлека един от най-ценните житейски уроци, които някога съм получавал.

 

Формулата за успех

 

Когато седнах на спокойствие да рефлектирам върху случилото се с празен лист хартия в ръка (прочети тук за метода ми), разбрах каква е работата и защо Ванката се провали по този начин.

Формулата за успех

Всичко се криеше в старата формула за успех, която научих от книгите на Робърт Кийосаки:

 

БЪДИ – ПРАВИ – ИМАЙ

 

Поредността на елементите в тази формула не може да бъде преодоляна. Тя е:

 

  • Първо БЪДИ правилният човек
  • После прави ПРАВИ – намери системата, по която ще работиш, и учителите, които ще следваш
  • ИМАЙ – получи резултата, който целиш

 

В тази кратка формула се криеше грешката, която Иван направи, и която много хора правят по пътя към успеха. Той се опитваше да ПРАВИ, без да БЪДЕ. И  това беше основното, ако не и единствената, причина той да се провали.

И, като се замислиш, не е ли тази сентенция толкова приложима към съвремието ни. Толкова много хора търсят магическото хапче – курсът, семинарът, учителят, който ще ги направи успешни и щастливи. Който ще им каже КАК.

 

Но КАК е само системата, начинът, средството, което ще използваме по пътя към успеха си. То е като да имаш чисто нова кола, но да няма КОЙ да я кара. Няма курс, система, учител или бизнес модел, който да може да ти помогне, ако ти не си правилният човек за него.

 

И това правило не е приложимо само в бизнеса и личностното развитие, а във всички области на живота.

 

Случвало ли ти се е, например, да чуваш жени и мъже да описват идеалната половинка, която биха искали да имат? На мен много пъти.

 

Жени са казвали пред мен, че искат висок мъж с добра професия, който да е мил и романтичен с тях. Но те никога не се запитват дали този мъж би искал да бъде с тях. Те не разсъждават върху това в КОЙ трябва да се превърнат, за да имат мъжа, който толкова желаят. Ако ти не си жената, която той иска (КОЙ), никакви дейтинг системи и методи (КАК) няма да ти го спечелят. Поне със сигурност не дългосрочно.

 

Същото и с мъжете – много от тях разчитат на тактики (КАК), за да “вкарат жените в леглото”, без да се опитват да бъдат човекът, който е натурално привлекателен за жените (КОЙ). И, ако си мъж, познай какво – жените винаги “надушват”, когато не си автентичен.

 

Също така и много хора описват какво би бил успехът за тях, но никога не се запитват дали успехът би искал да “кацне на рамото” на човек като тях. Успехът, точно като high level мъж или жена, има предостатъчно избор и обича да избира най-достойните.

 

БЪДИ един от тях! Ще ти кажа как в някоя от следващите ми статии!

Успех!

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор
Автор – #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer