Ефективност на MAX или как да използваш правилото 80/20 – част II

След като вече ти казах каквото знам за правилото 80/20, сега е времето да ти кажа как да идентифицираш тези 20% от действията, които ще ти донесат 80% от резултатите. За добро или за лошо, за това няма конкретна формула. Тук обаче ще ти дам два съвета, които ще ти подскажат какво да правиш:

  • Трябва да предприемеш масивно действие в много посоки и да анализираш обратната връзка, която получаваш. Това е начинът да видиш какво действа най-добре. Американците има много як израз за това – да хвърлиш спагети на стената, за да видиш какво ще залепне (throwing spaghetti at the wall to see what sticks). Той е много популярен в предприемаческите среди и с право. Всеки предприемач следва да е готов да тества много различни хипотези, докато намери тази, която работи за него. Ти също трябва да тестваш, за да разбереш кои са тези 20% за твоя уникален случай.

Ефективност на MAX I или как да използваш правилото 80/20

В моят бизнес повече от 95% от решенията са били грешни (може би дори повече). Под грешни имам предвид, че тези решения са вадили пари от джоба ми или са отнемали от времето ми, без да получа никаква компенсация, освен разбирането, че “това нещо не работи”.

И все пак бизнесът е успешен. Защо? Защото тествам евтино и когато видя, че нещо работи, scale-вам до максимума, на който съм способен. Ето защо тези 5% от верни решения ми печелят много повече пари от тези 95% грешни решения, които взимам.

  • Съветвам те също така да прочетеш книгата на Gary Keller – The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results. Това е една от най-добрите книги, които съм чел. Един от основните мотиви на книгата е да се питаш какво трябва да направиш в този момент, така че всичко друго да е лесно или излишно да бъде правено. Авторът нарича това the focusing question и казва, че трябва да си го задаваш винаги, когато се чудиш от коя задача да започнеш.

Не мога да не отбележа, че на правилото 80/20 може да се гледа в различен мащаб. Например, глобално, за целият ми бизнес, 20% от верни действия са различни от същите такива. Но в по-тясна област – тази на рекламата и още по-различни в друга важна област – тази на продуктите, които продавам. Ето защо винаги трябва да се питаш на какво ниво си задаваш въпроса кои са тези 20%, които ще направят най-голямата разлика за теб.

И, за да не бъда голословен, ще ти кажа какви са 20% от действията, за които моите опити показват, че ще ти донесат най-добри резултати. Сферата е онлайн бизнес. Както казах, ще започнеш по-широко и малко по малко ще стесняваме фокуса, докато не достигнем до перфектното решение. Разбира се, не твърдя, че това е перфектният подход – просто това е моят начин и работи перфектно за мен.

Да кажем, че имаш онлайн магазин с 10 продукта в него.

  • Първоначално се фокусирай върху това да бъдеш пред очите на възможно най-много хора, да правиш възможно най-много импресии на своите продукти (използвай платен трафик за това). Част от тези импресии преминават в кликове и след това продажби, които е желаният резултат. На този етап не се притеснявай прекалено много за офертите за продуктите, които продаваш, и дали последните са атрактивни. Все пак гледай те да са добре направени, за да не хвърляш пари на вятъра.
  • След като вече имаш продажби и знаеш кои са продуктите, които се продават, се фокусирай върху следващата част – офертата. Тествай 2-3 различни оферти за всеки продукт, който си продал поне веднъж, за да видиш коя оферта се купува най-много.
  • След като разбереш това, се фокусирай върху маркетинга, а именно откъде ти излиза най-изгодно да вкарваш купувачи в офертите си (Facebook, Email Marketing, Google Adwords и много други).

Ефективност на MAX I или как да използваш правилото 80/20

В общи линии, след като направиш тази верига от действия ти стигаш от 10 продукта в магазина си, за които не знаеш нищо, до няколко продукта, за които знаеш, че са best seller-и и до най-добрите оферти за тях. Също така знаеш откъде е най-добрият трафик за тези оферти.

Остава ти само едно нещо – да започнеш да печаташ пари, като вкарваш все повече и повече хора в офертите си!

И, ако се замислиш, наистина става въпрос за печатане. Представи си, че да направиш една продажба ти коства 20 лв., а последната ти носи 80 лв. Това значи, че с всяка продажба ти печаташ 60 лв. и можеш да го правиш за неограничен период от време!

Може да звучи малко общо, но не искам да влизам в детайли, за да не те объркам. Сигурен съм, че ще можеш и сам да разбереш как да тестваш различните аспекти на това, което ти представих.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer