Ефективност на MAX или как да използваш правилото 80/20 – част I

Чувал ли си някога за правилото 80/20? Ако не си, то вероятно тази статия ще е едно от най-полезните неща, които си чел в живота си.Ако си, се надявам да ти дам нова перспектива върху нещата, така че да можеш да прилагаш това правило по-добре в живота и бизнеса си.

 

ефективност 80/20

Преди много години италианският философ Вилфредо Парето формулира едно правило, което остава в социологията под името “Правилото 80-20” или “Закон на Парето”. То гласи следното:

Във всяко общество 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.

Ако го интерпретираме на полето на бизнеса и предприемачеството, то ще звучи:

Постигаш 80% от резултатите си едва с 20% от усилията и обратно – с 80% от усилията постигаш само 20% от резултатите си.

Въпросът е как да разбереш кои са тези 20% от действията и как да ги приложиш в бизнеса и живота си. За това ще ти дам примери от моя живот и бизнес, за да мога максимално да те улесня.

ефективност 80/20

Преди няколко месеца започнах да тренирам салса. За съжаление обаче изпуснах първите няколко урока. Много хора ще кажат, че те нямат голямо значение, но не беше така. Аз навлязох в един непознат танц, без да знам основите и ритъма му. Не знаех колко стъпки се правят в един цикъл (или както там се казва).

Резултатът беше, че аз прогресивно изоставах от другите с всяка изминала тренировка, докато накрая треньорът не дойде при мен и не ми каза, че ако искам да продължа да тренирам с тази група, трябва да вземам индивидуални уроци или, ако не искам, мога да се запиша с по-долната група.

Да си призная, бях доста ядосан отначало. Как така не мога да продължа да тренирам, като се старая толкова много и самият танц ми доставя такова огромно удоволствие.  След като дойдох на себе си, реших да взимам уроци. Още в първия урок усвоихме основите и ритъма на танца (благодаря ти, Бени – ти си страхотен учител J).

И познайте какво се случи – нещата запознаха да ми се получават и скоро започнах да правя по-сложни стъпки без затруднението, което имах преди това. Започнах прогресивно да напредвам, вместо прогресивно да изоставам.

На какво се дължи всичко това? Отговорът ми е еднозначен – на това, че успях да усвоя основите. Изводът ми е, че за начинаещ в салсата усилията за усвояване на основите са тези 20% от действията, които носят 80% от резултатите и трябва да се фокусираш върху това, ако имаш намерението да танцуваш салса някога.

Същото се отнася и до бизнеса ми. Факт е, че аз знаех правилото 80/20 далеч преди да започна реално да го използвам в бизнеса (за огромно съжаление). Ако можех да върна времето назад, щях да започна много по-рано. Ето защо не искам и ти да правиш същата грешка като мен.

Какво точно се случи – със съвсем друга цел започнах да наблюдавам в дълбочина какво се случва в бизнеса. Тогава разбрах, че от 1800 артикула, които продавам, 99% от печалбата ми се формира от едва 15-20 артикула. Бях изумен. Тук проявленията на това правило са още по-екстремни – 1% от продуктите носят 99% от печалбата.

Това невероятно разкритие ме стимулира да тествам различни оферти за тези продукти с цел да ги направя по-привлекателни за клиентите и в крайна сметка да започна да вкарвам платен трафик в тях, тоест да ги рекламирам. Резултатът – 400% увеличение на оборота за едва 2 месеца. И това ако не е страхотно 😛 .

Твърдя, че това правило може да се приложи за всяка област от живота на хората. Просто трябва да знаеш как. А това ще ти кажа в следващата статия.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer