Защо животът е пътешествие, а не крайна точка

Често обичам да се обръщам назад и да разсъждавам за отминалото време – за това, което съм преживял и за това, което съм научил от преживяното.

Пътешествие

Намирайки малко време да го направя, открих, че за последните 6 месеца съм научил един от най-ценните си уроци – че животът е пътешествие, а не крайна точка.

Всеки, който е постигал цел или е получавал нещо, което горещо е искал, ще потвърди, че никога не е толкова невероятно, колкото си е представял. Може в началото да си много ентусиазиран, но скоро всичко се връща на старото ниво.

Мозъкът някак “нормализира” успеха и след като го достигнеш, той неизглежда толкова невероятно. И това се случва винаги.

Спомням си, че скоро четох в една книга – The Happiness Hypothesis на Jonathan Haidt, едно много интересно изследване, което не знам точно как са направили, но резултатите са много интересни.

Двама души – единият става милионер, а другият става инвалид по едно и също време. Кой според теб би бил по-щастлив. Струва ти се глупав въпрос, нали. Ще ти кажа – след няколко месеца и двамата са еднакво щастливи.

Милионерът е свикнал с парите и славата си, а инвалидът се е примирил със състоянието си. Мозъкът е нормализирал състоятнието и на двамата и сега те са просто в “нормалното”.

Почти всичко, което се случи в живота ти, ще бъде възприето за нормално от мозъка след определен период от време. Дори да постигнеш успеха, който целиш, скоро ще си на същото ниво на щастие.

Ето защо е капан да преследваш успеха и да чакаш да си щастлив тогава. Защото това тогава никога няма да дойде. Никога. Това е като да преследваш хоризонта. Каквото и да направиш, не можеш да го достигнеш.

Успехът за мен е да се чувстваш успешен и щастлив, докато вървиш към целите си и никога не чакаш някакъв митичен момент, в който всичко ще бъде наред, и тогава ще можеш да се наслаждаваш. Това е един от най-големите капани, в които хората попадат.

Същото се отнася и до провала – той никога не е крайна точка. Дори да не успееш с бизнес идеята си или мечтаният мъж/жена да не иска да бъде с теб, вратата никога не е напълно затворена. Винаги ще има нова бизнес идея, нова възможност, нова любов.

Успехът никога не е вечен. Провалът никога не е краен. В живота край е само смъртта. Всичко друго е пътешествие.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 

Успех,

Велизар

 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer