Да бъдеш иноватор или да копираш?

” Успех е да се откажеш от
съвършенството в името на
постоянното движение напред.”

   V

 

Една част от нас четем много предприемаческа литература, в която от време на време се говори, че за да излезеш на пазара, трябва да си иноватор и да представиш оригинално решение на проблем. Иначе пазарът ще те отхвърли и ще се провалиш.

Иновативен

Но дали това е така? Моите наблюдения са, че точно обратното е правилно. Не знам дали знаете, но в 99% от случаите иновативните проекти се провалят с гръм и трясък. На нас обаче ни се показват само редките случаи, в които те успяват.

Това ни кара да вярваме, че само иновативните проекти са печеливши. А това резултира в нежеланието ни да започнем нещо ново, защото не сме достатъчно иновативни.

А това не трябва да е така. Тук ще ти представя основните уроци от книга, която прочетох и ми направи огромно впечатление. Книгата се казва How to be a Billionaire: Proven Strategies from the Titans of Wealth с автор Martin Fridson.

От нея научих няколко правила за бизнес, които прилагам и в собствените си бизнеси и съм много доволен. Ето ги и тях:

1) Забрави иновацията и виж какво ВЕЧЕ иска пазарът

Не се опитвай да създаваш пазар, а просто намери какво иска последният. Тук смисълът е, че пазарът ти вече знае какво иска и няма нужда ти да го образоваш. Това е правилото – колкото по-иновативен е продуктът, толкова повече рискът е по-голям и необходимите усилия от твоя страна за образоване на аудиторията ти ще бъдат по-големи.

Тук няма да навлизам в детайли как се проучва пазарът, защото информация за това има много.

2) Виж другите в сектора си и копирай най-добрите им практики

  • Отиди направо на върха – виж какво правят най-добрите в света в твоята сфера (дори да работиш само на българския пазар) (Съвет – Каквото и да правиш винаги гледай какви са световните стандарти и никога не се ограничавай до българските. Последните в почти всичко са много ниски, ето защо, ако излезеш с продукт по световни стандарти на нашия пазар, е много вероятно да доминираш. Също така, ако се учиш на футбол ще ти отнеме същото време да гледаш как играе Меси и как играе някой наш национал, нали 🙂 )

Да кажем, че искаш да си убедителен – отиди направо на върха и гледай американските дебати за президент. Тези хора дават десетки милиони, за да са убедителни и да могат да печелят сърцата на избирателите.

Иновативен

Виж добре как се представят, как отвръщат на удари под кръста и критики, как говорят с журналисти, как жестикулират. Може да не ти харесват като хора, но това не значи, че не можеш да научиш нищо от тях.

  • Гледай голямата картина, но и детайлите. Ако например гледаш сайт на конкурент, гледай не само продуктите, които продава, но и дребните неща по сайта – например как е структурирал сайта си, как точно продава на сайта си, как събира мейли на хора и т.н.
  • Запиши си 5-10 неща, които ти правят впечатление и реши какво точно можеш да приложиш от тях в своята дейност.
  • Копирай – не се притеснявай да го правиш (стига да е законно). Защо да откриваш отново топлата вода, ако там някъде има някой, който вероятно дава милиони долари, за да може сайтът му да изглежда както е сега. Защо просто не вземеш всичко от него, като, разбира се, го нагодиш към своята дейност?

3) Направи по-добър маркетинг от другите

Това е тайният сос, който най-много ще те отдели от конкуренцията. Но за него – в друга статия.

Това, което ви казах, работи перфектно при мен. Аз лично винаги се уча от най-добрите в света, копирам от тях и после правя по-добър маркетинг от конкурентите си.

Забележи, че нямам нищо против иновацията. Тя движи света напред. Но не искам заради фалшивото чувство, че трябва да си иновативен, да бъдеш блокиран и да не предприемаш действия.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer