Какво научих от срещата ми с 80-годишен мултимилионер

Преди време бях на 5-седмично предприемаческо обучение в САЩ, където срещнах много нови хора и създадох страхотни приятелства. Една от срещите обаче се открояваше.

Тя се проведе в един от последните етажи на висока сграда в Ню Йорк и беше с двама мултимилионери на 80+ години. За единия дори се говореше, че е милиардер. По всичко, което казаха, определено си личеше, че са врели и кипели в бизнеса.

милионер

Първоначално те говориха пред нас и след това дойде време за въпроси, като се разделихме на две маси, като имаше по един милионер на маса. Това и чаках. Обичам да задавам един и същ въпрос на всички успели хора, които срещна. Въпросът е “какъв е най-важният урок, който сте научили досега”. Повечето хора, на които го задавам, мислят повече време, но на него не му отне много време.

Тук искам да ви дам трите урока, които той сподели с нас:

 

Най-лошото почти никога не се случва

 

Не хаби излишно време да се подготвяш за най-лошото или да се притесняваш за него, защото то е много вероятно да не се случи. Енергията, която губиш в притеснение, е загубена енергия, защото не те води към целите ти, а само ти пречи.

Подобен урок научих от една от любимите ми книги – How To Stop Worrying And Start Living на Dale Carnegie. В нея той казва, че за всяка ситуация, която те притеснява и разваля спокойствието ти, трябва да се запиташ кое е най-лошото нещо, което може да се случи. След това трябва да се примириш с него. В повечето случай това, което разбираш, е, че най-лошото не е толкова лошо и шансът да се случи не е огромен.

 

Бъди емпатичен

 

В живота и в бизнеса ще ти се налага да влизаш в умовете на другите хора. Да ги караш да правят това, което ти искаш. Можеш да постигнеш това по два начина – с насилие (което не е опция) и с емпатия. Ето защо следва да се фокусираш върху емпатията и разбирането на човека отсреща, на неговите желания и стремежи.

Тук отново се връщаме към книга на Dale Carnegie – How To Win Friends Аnd Influence People, същината на която се върти около емпатията и разбирането на другите. Ако не си я чел, просто трябва да я прочетеш. Тази книга не е въпрос на избор, а е напълно задължителна за всеки сериозен човек.

 

Винаги гледай голямата картина

 

Едно от нещата, които се случват на много предприемачи (и не само) е, че те спират да гледат в голямата картина и се забиват в детайлите. Това не винаги е лошо, но не бива да губиш връзката с голямата картина. Винаги следва да знаеш каква е целта на проекта или бизнеса, които си започнал, и какъв е резултатът, които целиш.

Също така той добави, че не трябва да се опитваш да печелиш малки битки с лъжа, защото това ще ти навреди дългосрочно.

Това бяха трите урока. Надявам се да са ти харесали и да се обогатили по един или друг начин.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer