Как лесно да четеш по 10 книги на месец

“Множество хора са живели преди нас.

Няма проблем, за който някой друг да не е писал.”

Уил Смит

Velizar 29

На една конференция попитали Бил Гейтс и Уорън Бъфет (двамата най-богати хора в света):

“Ако имате право да си изберете една супер сила, коя би била тя”?

И двамата отговорили:

“Да мога да чета по-бързо от всички други на света”. 

 Смятате ли, че е случайно, че именно двамата най-богати мъже на света казват това? Никак не е случайно. Четенето на книги е един от основните фактори, които ще определят успеха ти. Почти няма успешен човек в света, който да не консумира информация отвсякъде.

Голяма част от нас обаче водим забързано ежедневие, в което често не ни остава достатъчно време за четене. Това за мен беше огромен проблем, на който се опитвах да намеря решение.

И го открих! В тази статия ще ви споделя как успявам да чета много книги, без да трябва да отделям време за това.

Звучи интересно, нали? Чети надолу!

 

Решението

 

Решението на проблема с липсата на време за мен бяха аудио книгите. Да, тези, които ги качваш на телефона си, пускаш ги и си готов! Има и много приятен бонус – можеш да правиш каквото си искаш, докато ги слушаш.

Ето какви са предимствата на аудио книгите:

 • Четеш много по-бързо (виж надолу как)
 • Не натоварваш очите си
 • Можеш да вършиш каквато си решиш техническа работа, докато слушаш
 • Можеш да ги слушаш, докато се разхождаш или чакаш за среща
 • Почти всяка стойностна книга има аудио версия
 • Гласът в 99% от случаите е супер чист и можеш да разбереш всичко, без да влагаш особени усилия
 • 70 % от аудио книгите могат да бъдат намерени безплатно

Много хора са ме питали дали аудио книгите правя възприятието на инфомацията по-слабо. Сигурно съм изслушал повече от 150 аудио книги и курсове и мога да кажа, че за мен определено аудио информацията в никакъв случай не е по-трудна за възприемане и запомняне от прочетената.

Дори в един момент съзнанието ти дотолкова свиква с аудио книгите, че започваш да възприемаш по-добре от тях, отколкото от хартиените книги! Тук говоря от личен опит!

 

Как да водим записки по аудио книги?

 

За да не се загубва информацията, която чуваме, е добре да си записваме всичко, което ни се струва важно. Аз лично правя това с Evernote, като си създавам отделен Note за всяка книга. Когато чуя нещо яко, спирам книгата и го записвам. Така винаги имам достъп до всички акценти от книгите, които съм минал!


Как да четеш без усилие

Ти, разбира се, не е нужно да ползваш точно Evernote, но задължително намери начин да си складираш информацията, която чуваш. Иначе просто ще я забравиш след кратък период от време.

 

Как да слушаме бързо?

 

Една от най-добрите страни на аудио книгите е, че можем да избираме с каква скорост да ги слушаме. Например, ако слушаш на втора скорост книга, която по принцип е дълга 6 часа, ще я завършиш за 3 часа. Което е супер бързо!

Например, ако ходенето и връщането от работа ти коства общо 2 часа, значи за седмица това прави 10 часа. За това време можеш да минеш 3-4 аудио книги. И ако това не е невероятно: без да влагаш усили, можеш да се докоснеш до съкровищницата от знания, която книгите дават!

Как да четеш без усилие

Съветвам те да не качваш директно на втора степен. Започни с 1.25х, после увеличи на 1.5х и така докато не свикнеш със скоростта и не се увериш, че можеш без проблеми да чуваш и възприемаш всичко, защото в противен случай това не би имало смисъл за теб.

Аз лично слушам всичко на втора степен, защото вече съм свикнал и не срещам никакви затруднения. Твърдя, че за всеки е възможно да започне да слуша на тази степен, но трябва време за това!

 

Откъде да намерим аудио книги?

 

Има много места, от които можем да намерим аудио книги. Ето някои от тях:

 • Световните торент тракери
 • Мyanonamouse – най-големият частен тракер за книги. Влиза се с покани или с интервю.
 • Audible – компания на Amazon за аудио книги – тук можеш да намериш всички аудио книги, излизали някога, но трябва да си платиш. Аз лично съм с абонамент ($15 на месец), който ми дава една безплатна аудио книга на месец и 30 % дискаунт за всички останали книги.
 • Blinkist – Приложение, което прави резюмета на книги, които можеш да слушаш и в аудио формат (за да използваш последния, трябва да платиш $80 на година). Приложението е много полезно, защото отделя генералните идеи и най-важното от книгите!
 • Podcasts – Те не са точно аудио книги, но пак идеята е същата – хора предават послание чрез думи. Ако имаш iPhone, използвай приложението Podcasts, което е вградено в телефона ти. Просто напиши в търсачката думата, която търсиш, например business или dating. Със сигурност ще ти излезнат множество опции, от които да избереш.
 • The Knowledge Bank – Чудиш се какво е това! Чети един абзац по-надолу.  🙂

Поздравления! Вече имаш всичко необходимо, за да можеш да започнеш да трупаш знания, без да се налага да правиш големи усилия за това.

Искам да те питам неща – искаш ли да си част от общност за:

 • Споделяне на бизнес знания и материали от най-големите бизнес умове
 • Оригинални резюмета и препоръки за книги и аудио книги
 • Достъп до книги и материали, които не са достъпни никъде другаде (бивш ъплоудър в Замунда съм и имам достъп до доста частни торент тракери)
 • Организиране на готини събития и сбирки

С една дума – общност от готини хора, които искат да се развиват!

С моя добър приятел Димитър Миланов искаме да създадем точно такава общност във формата на група във Facebook. Така се роди идеята за The Knowledge Bank – мястото, където ще споделяме бизнес знание от някои от най-големите умове в света и ще си помагаме един друг!

Можеш да влезнеш напълно безплатно, като кликнеш на линка. На този етап влизането е само с одобрение на администратор, но скоро вероятно ще бъде доста по-строго, така че не се бави. Покани и приятели!

Чакаме те в групата!

Ще също така да споделиш тази статия и да помогнеш на тази общност да достигне до повече хора, защото ние наистина вярваме, че тя може да направи разликата за много хора!

Ако тази статия ти е харесала,моля сподели я с приятели! 🙂

Благодаря и успех!

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer