Как за няколко месеца натрупах десетки хиляди последователи в Instagram – Част II

След като в предишната статия ти дадох общ поглед върху Instagram, сега е време да говорим за конкретните стратегии, които използвах, за да изградя акаунта си и най-вече да изградя мрежата си от последователи в Instagram.

vector modern like, follower, comment icons

Нека започнем с двете най-важни абревиатури, които трябва да знаеш, ако искаш да си успешен в Instagram. Те са F4F и S4S. Да ги разгледаме поотделно.

F4F – Follow for Follow

Когато последваш някого в Instagram, той ще види това в нотификациите си. Много е вероятно да кликне директно оттам към профила ти и да разгледа био-то и снимките ти. Ако му хареса, ще те последва.

Моите опити показват, че ако профилът ти е интересен, около 30% от хората, които следваш, ще те последват обратно.

Това, което в крайна сметка се получава, е, че някой те следва, защото ти си го последвал. Както вече ти казах в предишната статия, Instagram не е като Facebook, където се пращат покани за приятелство, a свързването между хората става със следване. Следването е прекалено базова процедура, за да й обръщам внимание тук, сигурен съм, че и сам ще можеш да установиш как се прави, дори да не си използвал Instagram досега.

Трябва да се обърне внимание на един много важен въпрос – трябва ли да правиш F4F? Много маркетолози отричат тази стратегия, като казват, че последователите, натрупани по този начин, не са много ценни. Моето мнение е, че поне в началото трябва да я правиш, за да можеш да натрупаш достатъчно последователи.

Как натрупах последователи Instagram

Също така реших да сравня engagement-а на снимките на личния ми акаунт (аз правя f4f) с този на един от най-големите противници на тази стратегия – Gary Vee (Instagram: @garyvee). Достигнах до заключението, че и двамата получаваме по около 1-1.3% лайкове от хората, които ни следват, което изглежда е нормалния процент за такъв тип акаунти, защото проверих и няколко други, като процентът беше идентичен. Може би това сравнение не е супер коректно, но то просто цели да ти покаже, че да правиш F4F има смисъл.

Не ме разбирай погрешно – по-добре е, ако можеш, да трупаш последвателите си “органично”, когато някой те следва, защото те е намерил и му харесваш. Това обаче не е много реалистично в началото. Без F4F много трудно можеш да натрупаш първоначални последователи.

Държа да отбележа, че в тази статия аз описвам какво реално съм направил, за да имам успешен Insgram акаунт, а не какво е мнението ми за F4F или за друга концепция, каквото изразяват много други хора. Факт е, че правих много агресивен F4F в началото, като дори двама от служителите ми помагаха в това. На теб ще препоръчам да прочетеш повече за тази концепция и сам да решиш дали да я прилагаш или не. Аз само споделям собствения си опит, а не ти казвам, че задължително трябва да правиш F4F, ако искаш да развиеш акаунта си.

Аз вярвам, че за да продаваш, ти трябват импресии, тоест трябва да си пред очите на хората. Да следваш хора е начин да излезнеш пред очите им, съответно да ги накараш да те следват, за да могат постовете ти да излизат пред очите им. Това е начин да им кажеш “хей, имам нещо за теб, хвърли едно око на профила ми”. Ако не им харесва това, което виждат, винаги могат да те unfollow-нат.

 Instagram последователи

Все пак F4F трябва да се прави по определни правила. Ето ги моите правила за това:

  • Следвай само последователи на хора от твоятна ниша. Например, ако правиш музика, подобна на Linkin Park, намери акаунта им в Instagram и следвай техните последователи. Те са тези, които биха били заинтересовани да разберат повече за теб.
  • Изгради готин профил с готино био, за да може повече хора да ти връщат следване.
  • Следвай не повече от 60 души на час – това е лимитът, който Instagram ще ти даде. Ако го надвишиш, ще получиш предупреждение или забрана да следваш няколко дни.
  • Можеш да пишеш персонално съобщение на всеки, който те последва. Обърни към него по име и му пишеш нещо, което си забелязал в профила му, за да си личи, че не си робот.
  • Следвай през Crowdfire – това приложение ще ти даде само най-ангажираните последватели на определен акаунт. Но за това – в третата статия.

S4S – Share for Share

Тази абревиатура използвам като събирателна за всички случаи, в които биваш тагнат в пост на друг акаунт. Не е нужно снимката или текстът на поста да са твои. Достатъчно е да има тагване, защото по този начин последвателите на този акаунт ще те забележат и част от тях ще те последват. Тагването в чужда снимка на Instagram-ски език се нарича shout!

Класическият пример за това е да тагнеш някого в твой пост, а той да те тагне в негов. Така твоите последватели виждат неговия акаунт, а неговите – твоя! Ето как изглежда тагът:

 

 Instagram последователи

 

В случая jorgavoro е тагнал мен и неговите последователи ще ме видят в поста му!

Можеш да правиш S4S по няколко начина. Някой от тях технически не са точно S4S, а по-скоро споделяне срещу нещо друго.От систематична гледна точка ще ги сложим на едно място. Начините са:

  • Да тагнеш някого в твоя снимка и да чакаш той евентуално да ти върне услугата – в около 10% от случаите тагването се връща от другия акаунт.
  • Да се свържеш с директно съобщение с друг акаунт, за да се разберете да правите S4S. На практика той те тагва в негова снимка, ти него в твоя. Можеш да го направиш, като му пишеш съобщение направо в Instagram!

 Instagram последователи

  • Да платиш на друг акаунт да го направи за теб. Можеш да се свържеш с големи акаунти, като ги попиташ ключовото изречение “How much for a shout?”.
  • Да подканяш аудиторията ти да те тагва, като им даваш нещо в замяна. Аз например правя конкурси (contests) – “Тагнете ме в най-добрата ви снимка на храна и един от вас ще спечели телевизор”. Не можеш да си представиш колко хора го правят само защото има малка вероятност да спечелят. Аз съм го правил и съм получавал по 10-20 тагвания на ден, което е много.

За мен най-ефективният начин е да правиш конкурси, защото срещу евтина вещ можеш да изградиш огромна база от последователи.

И така, вече знаеш какви са основните стратегии за трупане на последователи. Сега е моментът да кажа повече за софтуерите, които използвам, и за начините, по които поствам.

Също така можеш да последваш личния ми профил в Instagram, където поствам оригинални снимки за ежедневна мотивация! Цъкни тук! 

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 😆 

ВАЖНО: Не мога и не давам никакви гаранции за вашата способност да получите резултати или да печелите пари с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.  Резултатите, които аз съм постигал, не са типични и по никакъв начин не намеквам, че някой може да постигне такива или каквито и да е резултати, ако следва изложеното тук.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer