Майната му на идеалния момент или как непрекъснато да увеличаваш увереността си

Никога не чакай идеалния момент,

а действай сякаш той никога няма да дойде.

                                                                                                                                     Velizar V

 Velizar 36

Когато бях малък, гледах доста холивудски филми и сериали. Макар да бяха доста забавни и да не съжалявам, че го правих, смятам, че те ми направиха много лоша услуга. Те насадиха в мен съзнанието, че идеалният момент е нещо, което трябва да се чака да дойде.

Нали се сещаш, в почти всеки филм момчето целува момичето в идеалния момент – за предпочитане под дъжда и след като я е спасил от някой змей или хулиган. И това не се отнася само до целувките – във филмите всичко става с перфектен тайминг. И хората, които гледат много филми, като че ли започват да пренасят тази концепция и в други области на животите си.

Лично аз много пъти съм се хващал да чакам идеалния момент или ако не идеалния момент, то поне перфектните обстоятелства, при които мога да действам. Както можеш да се досетиш, последните почти никога не идваха.

А мозъкът започва да си измисля сценарии: Точно сега не е моментът да заговориш страхотната мацка на пейката отсреща. Сигурно ще я притесниш и ще извика полиция. Пък и никак не си облечен добре. Отгоре на всичко в момента не ти трябва още една жена – нали си фокусиран върху бизнеса си.

Въобще, мозъкът ти може да съчини сценарии, които са достойни да бъдат превърнати в холивудски филм. Предполагам си чувал ли си изрази от типа на:

  • Започвам бизнес, когато си намеря офис.
  • Пренеса ли се в новото жилище, започвам да тренирам.
  • Искам нещо свое, но нека първо да се науча малко на занаят.
  • От Нова Година съм на диета.

 

Аз лично не само съм чувал, но съм ги и произнасял. И познай дали съм започвал! Предполагам, че позна. А в малкото случаи, в които все пак съм започвал, не съм издържал повече от месец.

Големият проблем тук не е в липсата на идеални обстоятелства, а в липсата на увереност.

 

Как непрекъснато да учеличаваш увереността си

увереност

Това, което ще ти кажа, научих от подкаста на Dan Sullivan – The Multiplier Mindset (можеш да се абонираш за него в iTunes, горещо го препоръчвам).

Това, което хората искат, е увереност. Тя е хубаво нещо, защото тогава нещата някак се получават от само себе си. Увереността е това чувство, когато отиваш да говориш с мацката, която харесваш, и грам не ти пука дали ще те отхвърли. Или пък излизаш пред публика и се забавляваш, вместо да си облян в пот и адски притеснен.

Много хора искат увереност, за да започнат да правят нещо. Истината е, че увереността никога няма да дойде, защото тя не е нещо, което просто се появява в живота на хората. Тя е нещо, което се изгражда.

А как се изгражда увереност – с кураж. Кураж означава да те страх да направиш нещо, но все пак да го направиш. Куражът е това, което изгражда увереността. Куражът не се интересува от идеални моменти и обстоятелства. Той означава да действаш, когато знаеш, че трябва да действаш, въпреки страха и липсата на увереност.

Резултатите идват, когато не мислиш за идеални моменти и обстоятелства, а проявиш куража да действаш с каквото имаш в момента.

Затова:

  • Ходи и заговори готината мацка на пейката отсреща.
  • Започни бизнес идеята си днес – започни с 5 минути на ден
  • Започни да тренираш днес – ако трябва започни с една лицева опора на ден

 

Да съжаляваш, че не си действал, защото ти е липсвала увереност, е едно от най-кофти нещата, за които можеш да съжаляваш.

Ралф Уолдо Емерсон казва, че взимаш силата на изкушението, на което устоиш (you gain the strength of the temptation you resist). Вече знам защо.

Затова прояви кураж днес. И се радвай на увереност и лекота утре!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!
Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer