Как продуктивността ти да скочи до небето – Част III

Velizar 28

В предишните две статии от тази поредица “Как твоята продуктивност да скочи до небето” ти казах как да събираш и групираш задачите си. Съветвам те да ги прочетеш преди да пристъпиш към тази статия.Ето линкове:

Как твоята продуктивност ти да скочи до небето! – част I

Как твоята продуктивност да скочи до небето! – Част II

Сега е моментът да пристъпим към изпълнението им. За да направим това, следва да си отговориш на два въпроса – от коя задача да започнеш и как да осъществиш самото изпълнение.

 

От коя задача да започнеш

 

Винаги започвай от най-креативната задача, защото в началото на изпълнението на листа ти за деня волевата ти батерия е с най-голям заряд и тогава ще можеш най-добре да се справяш със задачи, които изискват повече мислене. Ще взема примера от предишната статия:

Продуктивност

Когато съм в офиса (групиране по място), имам да свърша следните задачи, подредени по креативност:

 • Да напиша един абзац от проект Х
 • Трябва отговоря на клиентските съобщения на Х и У
 • Да говоря с шефа
 • Да изчистя бюрото

В този случай е най-добре да започнеш от задачата “да напиша един абзац от проект Х” и едва тогава да пристъпиш към следващите задачи. Когато преминеш към следващата група от задачи (например задачи, които трябва да свърша вкъщи), отново започваш от най-креативната задача и вървиш надолу по листа.

 

Как да осъществиш самото изпълнение

 

След като си определил от коя задача да започнеш, е време да пристъпиш към самото изпълнение. Смисълът на всичко това, което ще ти кажа, е да се концентрираш максимално много в задачата и да не откланяш вниманието си по никаква причина. Ето как да подходиш към изпълнението:

Продуктивност

 • Определи си времеви интервали, през които няма да ставаш от бюрото и ще работиш. През това време, каквото и да се случи, нямаш право да преставаш да работиш. Когато казвам не ставаш, имам предвид, че не ставаш, освен ако сградата, в която работиш, не се запали. Съветвам те да започнеш с не повече от час за първите 2 часа и след това да намалиш до 45 минути.
 • Засичай времето с таймер или си свали приложението Hours Tracker – аз го използвам и съм много доволен.
 • Започни да използваш Rescue Time – софтуер, който ограничава достъпа ти до разсейващи сайтове като Facebook, YouTube и т.н.
 • Преди да започнеш изпълнението на задачата, премахни потенциалните източници на разсейване в стаята. Направи си кафе, сипи си вода и ходи до тоалетната.
 • Остави телефона си на Do not disturb режим. По-късно да видиш кой те е търсил и да му върнеш обаждане в удобно за теб време.
 • Кажи на колегите си да не те притесняват. Сложи си тапи за уши или си пусни музика (ако задачата ти не изисква пределна концентрация).
 • Някои задачи не могат да бъде решени веднага. Например защото се налага някакво външно действие (не можеш да разрешиш казус с клиент, защото клиентът все още не ти е отговорил). Тогава напиши срещу конкретната задача защо не можеш да я свършиш веднага и какво точно външно действие чакаш, за да можеш да я отметнеш.
 • Пренеси несвършените задачи за следващия ден, като ги организираш според указанията в предишните статии.

Това е! Надявам се, че в тази поредица от статии ще откриеш нещо полезно и че ще успееш да я нагодиш към собственото си ежедневие, така че да бъдеш по-продуктивен и успешен.

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 😎 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer