Как продуктивността ти да скочи до небето – Част I

“Никога не започвай деня си,

 преди да си го завършил на хартия”

Jim Rohn – човекът, който промени живота ми

 

Искаш ли да повишиш неимоверно своята продуктивност си и да имаш МНОГО ПОВЕЧЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ. Нека позная – да? Ако е така, си на правилното място.

Аз имам мания по организация на времето и продуктивност. Вероятно защото това е една от най-слабите ми черти. Каквото и да правя, винаги се разсейвам и чувствам, че не съм достатъчно продуктивен.

Чел съм какво ли не и съм пробвал какво ли не. В тази статия ще ти споделя какво работи най-добре за мен и как можеш да го приложиш, за да може продуктивността ти да скочи до небето. Не преувеличавам – методите, посочени в тази и в следващите статии от поредицата, могат да направят малка революция в живота ти!

На първо място искам да кажа, че тази статия ще се отнася за продуктивност през конкретен ден, а не на седмица или месец. За това планирам да напиша друга статия.

Тук ще ти дам най-простия начин за организация на времето, който ще ти свърши работа, ако не работиш по много проекти едновременно.

Ако ти се налага да работиш по много проекти, те съветвам да разучиш системата за продуктивност GTD – Getting Things Done. За тази цел трябва да:

  • Изпробвай и нагаждай спрямо собствените си нужди

Вероятно ще напиша статия, направя видео или семинар, защото този метод може да промени живота ти, както промени моя. Методът, който ще ти представя в тази и в следващата статия, е по-проста версия на GTD, която също върши перфектна работа, но може да е контрапродуктивен, ако се занимаваш с прекалено много проекти.

 

Обща информация и ментална настройка за продуктивност

 

На първо място следва да разгледаме мозъка. Може да се каже, че той не е създаден, за да пази прекалено много информация или, както казва David Allen, той не е storage device. Той трябва да бъде използван за по-креативни задачи.

Продуктивност

Но така ли го използваме ние? Представи си – пишеш проект на работа, шефът ти идва и ти казва да направиш Х, майка ти се обажда, за да направиш Y, а на колега обещаваш да направиш Z. Тотално хабене на концентрация (заради разсейването) и на умствен капацитет (заради събирането на много задачи в мозъка). За концентрацията – по-натам. Сега за събирането на задачи!

Сам разбираш, че не можеш да се концентрираш върху прекалено много неща едновременно. Ето защо с казаното по-горе, целта ми тук е да те накарам да започнеш да записваш всичко, за което се сетиш, защото така няма да е необходимо да го държиш в мозъка си. По този начин освобождаваш последния от натоварването и той може да започне да изпълнява естествената си функция – да бъде креативен!

Нещо повече – когато започнеш да записваш всичко, мозъкът ти с времето ще започва да свиква с това и ще започне да се доверява на листа, в който записваш нещата. Това ще ти позволи на някакъв етап да можеш изцяло да му се довериш, без да се замисляш дали не си забравил нещо!

Така мозъкът ти е свободен, а чувството е невероятно – довери ми се!

Това е и целта ни тук – да се научим да създаваме толкова добри листове, че мозъкът ни да може да им се довери напълно!

Менталната ти настройка трябва да бъде – аз няма да се опитвам да запомням нищо, а ще записвам всичко и ще създавам листове със задачи, в които мозъкът ми да вярва и да се доверява!

 

Приложения, които ще използваме

 

За да създаваш листове и да организираш информацията, можеш да използваш следните програми:

Продуктивност

  • Ако имаш iPhone, можеш да използваш програмата Reminders, която е вградена във всеки смартфон. На мен ми вършеше перфектна работа!
  • Ако искаш да правиш по advanced листове, използвай Things– има я за Macbook и iPhone (аз ползвам това и съм много доволен). Струва $50 за Macbook и $10 за iPhone (99% от приложенията, които си заслужават, са платени).
  • Друга добра програмка е BusyToDo – мисля, че и тя е $10.
  • Evernote – едно от любимите ми приложения – служи ми да организирам ресурсите си. Има много добра безплатна версия.
  • Ако си с Android телефон, не мога да ти кажа конкретна програма за записване на задачи, тъй като не съм фен и не съм ползвал от много време, но със сигурност ще намериш. Само гледай да може да се синхронизира с компютъра ти.

 

Поставяне на задачи през деня и преди лягане

 

През деня си записвай АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, за което се сетиш, че трябва да свършиш, независимо колко малко или голямо е то.

Всичко – от това да купиш мляко до това да се срещнеш с красиво момиче/момче, с което скоро си се запознал. Нека всичко бъде на едно място, за групиране ще мислим после.

Записвай веднага, а не “след 5 минути”, защото това често се превръща в “никога”. Дори по време на концентрирана работа можеш да отделиш 10 секунди и да го драснеш в някоя от програмките.

Не слагай в този лист задачи, които можеш да свършиш за по-малко от 1 минута (например да отговориш на кратко съобщение във Facebook). Ако ти попадне такава задача, дори да вършиш нещо друго, я свърши веднага.

Такива задачи обаче ще се появяват рядко, защото целта ни, когато започнем самото изпълнение, ще бъде да не се разсейваме, а да се концентрираме максимално много в едно нещо. Но за това в следващите статии!

Вече имаш лист със задачи за следващия ден, които трябва да групираме. Повече за това в следващата статия, в която започваме същинската част!

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer