Намери връзките и контактите, които ти трябват! – Част I

Хората имат всякакви оправдания, с които да обосноват неуспехите си. Едно от най-честите е, че някой “нямал връзки и затова не е успешен”. Ето защо реших да напиша тази и следващата статии с цел да мотивирам някои от вас да започнат да търсят активно и да градят връзки с други хора, с които да са си взаимно полезни.

Всичко, което искаш на този свят, е в ръцете на другите хора. Една от най-ценните способности, които можеш да придобиеш, е да се научиш да го вземаш. Без да насочваш пистолет към тях, разбира се, а по деликатен и елегантен начин. А това става, ако си изградил връзки.

Вероятно се питате имам ли background в изграждането на връзки и защо въобще трябва да ме слушате. Ще ви кажа, че в моята сфера работя с най-добрите в България и с едни от най-добрите в света. Никой не ме е представял и не ми е помагал в изграждането на тези отношения. Всичко съм изграждал сам – все пак съм само един хлапак от Кюстендил 🙂 .

Както знаете, при мен всичко е действие, така че да започваме с плана за действие. Нека само да допълня, че поредността в този план не е никак задължителна. Той е създаден за хора, които “тръгват от нулата” и все още не са идентифицирали от какви връзки се нуждаят.

Ако вече си наясно с кои хора искаш да изградиш връзки, можеш направо да преминеш към втора статия. Все пак не забравяй да си поставиш цели, както е описано по-долу.

 

Определи какви връзки ти трябват

 

Има различни видове връзки – с клиенти, с партньори, с приятели за растеж, с ментори, с хора с влияние и т.н. Трябва да определиш ТОЧНО какви връзки ти трябват и каква е целта ти, както и за какъв период от време смяташ да я постигнеш. За поставянето и постигането на цели съм написал серия от 3 статии:

Как да постигнем (почти) всяка цел – Част I – Капанът на волята

Как да постигнем (почти) всяка цел, която искаме – Част II – Поставяне на цели

Как да постигнем почти всяка цел, която искаме – Част III – План за действие

 

Съвет: никога не подхождай към каквото и да е, без преди това да имаш ясна и конкретна цел и да си отговорил на въпроса какво би означавал успехът за теб в това начинание.

Пример: Искам да изградя връзки с двама ментори в областта на интернет маркетинга за следващите 3 месеца.

 

Определи къде “се мотаят” твоите връзки и коя е конкретната ти цел

 

Всяка една от категориите хора, посочени по-горе, може да бъде намерена на различни места. Например на срещи за бизнес контакти едва ли ще срещнеш човек с влияние. Те просто не ходят на такива срещи. Но това не значи, че не ходят по срещи и не излизат!

връзки

Разбира се, не ти е нужна физическа локация. Може твоите хора да се “мотаят” в интернет и да ги намериш там. При мен повечето ми потенциални клиенти/партньори/ментори се намират в интернет. С голяма част от тях съм се свързал по интернет. Тук не мога да ти дам определена рецепта. Ще трябва да бъдеш креативен при определянето на местата.

Един съвет – каквото и да правиш, винаги търси в интернет и най-вече във Facebook – там буквално има групи за всичко, така че е много вероятно точно там да откриеш това, което търсиш. Аз съм направил огромна част от контактите си само във Facebook, като съм писал със и съм получавал съвети от хора, които имат осемцифрени бизнеси. Също така, можеш да хвърлиш едно око и на LinkedIn.

След като определиш къде се “мотаят” хората, които търсиш, е време да определиш конкретни хора, с които да се свържеш.

Как да ги подбереш? Това отново зависи от целта ти и ще трябва сам да разгадаеш кои са правилните хора за теб. Все пак, за да е по-ясно, ще ти дам конкретен пример за подход:

Цел: Искаш да намериш ментор в областта на интернет маркетинга

Къде се “мотаят” тези хора: Във Facebook!

 

Подход I:

 

  • Търси за думата маркетинг в търсачката на Facebook (един съвет – ако знаеш английски, в никакъв случай не се ограничавай само с български групи – особено в сферата на новите технологии, резултатите, които можеш да получиш навън, са несравнимо по-големи от тези в България).

връзки

  • Присъедини се към всички групи за маркетинг във Facebook.
  • Започни да наблюдаваш кой е influencer там – кой има влияние над другите, кой най-често е търсен за съвет и т.н.
  • Междувременно споделяй полезно съдържание – например ако една статия се сподели в една от групите, в които си ти, и се хареса на много хора, ти можеш да я споделиш в групата, където са influencer-ите, и така да направиш впечатление.
  • Когато вече си привлякъл внимание, изпрати покана за приятелство на човека (можеш да добавиш няколко техни приятели преди това, за да имате общи приятели, когато им предлагаш приятелство).

 

Подход II:

 

  • Потърси сайтове на големи маркетинг агенции в Google.
  • Виж хората, които са на високо ниво там (обикновено са листнати на сайта).
  • Намери ги в LinkedIn или Facebook и им стани приятел (можеш да добавиш няколко техни приятели преди това, за да имате общи приятели, когато им предлагаш приятелство).
  • Обърни се към тях по начина, описан в следващата статия 🙂 .

И така – вече си определил конкретни хора, с които да се свържеш. Сега е времето да го направиш, но за това в следващата статия!

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели!

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer