Върху какво да се фокусираш, когато започваш нов проект

Започвал съм много неща през живота си, които не съм успявал да довърша. Тъй като обичам да анализирам, много често съм се връщал назад и съм се питал какво точно се  е объркало, за да се проваля.
След доста ровене и четене смятам, че успях да си отговоря и да открия проста система, която може да помогна на всеки да завършва новите проекти и дейности в живота си.

Истината е, че много лесно можем да променим резултатите си, стига да знаем правилната формула. А тя се състои само от два елемента:

  • The One Thing
  • Движение

The One Thing

Върху какво да се фокосираш, когато започваш нов проект

Тук отново става въпрос за тази книга, за която вече съм ти казвал, а именно Gary Keller – The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results.

Това е една от книгите, които докоснаха живота ми в най-голяма степен, и вярвам, че тя може да направи това и за теб. Един от основните мотиви на книгата е да се питаш какво трябва да направиш в този момент, така че всичко друго да е лесно или излишно да бъде правено. Авторът нарича това the focusing question и казва, че трябва да си го задаваш винаги, когато се чудиш от коя задача да започнеш.

Пренесено на плоскостта на започването на нова дейност, моят съвет е да си определиш цел за не повече от 90 дни напред и да решиш коя е единствената дейност, която ще направи постигането на тази цел сигурно. Имаш право само на една дейност. Това е твоят one thing.

Направи си таблица, като всеки ден си отбелязвай дали изпълняваш своят one thing за деня. Гледай да го правиш всеки ден, защото, както вече казах, така ще изградиш навик.

 

Най-важната дума

 

проект

Най-важната дума, когато започваш нещо, е думата движение. Това е думата, която ще те спаси.

Какво имам предвид под движение? Имам предвид да блокираш определен период от време всеки ден, за да се занимаваш с дейността си. Този период от време няма нужда е няколко часа. Може да започнеш и с 15-20 минути на ден.

Въпросът е да го правиш всеки ден, защото така изграждаш навик да действаш. Колкото повече действаш толкова по-лесни стават следващите действия, защото свикваш с тях. След като веднъж свикнеш с действията, можеш да ги правиш, без да има нужда да напрягаш волевата си енергия, точно както не ти се налага да впрягаш волевата си енергия, за да си измиеш зъбите (надявам се).  😛

Дори да ходиш на работа, винаги можеш да отделиш половин час след работа, за да се занимаваш с проекта си. Ако не можеш да отделиш толкова, отдели 20 минути, ако не – 10 минути. Ако не можеш да отделиш поне 10 минути, по-добре се откажи, защото не заслужаваш да успееш в начинанието си.

Трябва да си в постоянно движение. Да започнеш веднага и да не спираш дори за ден.

Това ти дава възможност и да започнеш по-лесно, защото ако знаеш, че си блокирал и предопределил определено време в деня, ще си по-мотивиран да седнеш и да работиш по проекта си през това време.

Да обобщя какво препоръчвам да правиш, когато започваш нещо ново:

 

  • Поставяш си цел за 90 дни
  • Решаваш какъв би бил навикът/дейността, които, ако ги правиш всеки ден, биха направили постигането на тази цел неизбежно
  • Започваш всекидневно движение в тази посока, като блокираш определена част от деня си с цел да изградиш навик

 

Това е! Никак не е сложно, нали. Ако искаш да научиш още повече, искам да представя на вниманието ти едно видео, което е най-добрият и семпъл материал за поставяне на цели и изграждане на навици около тях, на който съм попадал. Аз го използвам и съм очарован от резултатите.

Презентаторът е един от най-успешните интернет предприемачи в света и човек, който считам за ментор, макар да не се прекарвал персонално време с него.

Линк към видео

Приятно гледане и успех!

Велизар

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели!  🙂

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer