Как безплатно да представиш бизнеса си пред потенциални купувачи – Част I

Да си поговорим за намиране на клиенти. Наскоро един мой приятел, който има свой малък бизнес за предоставяне на услуги, ме попита кои според мен са най-важните действия, които следва да предприеме в началото на своето пътешествие като предприемач.

Той нямаше фирма, сайт и офис, но вярваше, че това са сред най-важните неща, които следва да направи в началото, защото без тях “нямаш бизнес”. Аз си позволих да не се съглася с него.

намиране на клиенти

Отговорих му, че за мен най-важното нещо за всеки бизнес, независимо дали е в началото на съществуването си или вече напредва, е да създаде клиент. Имаш ли клиент, имаш бизнес. Нямаш ли клиент, нямаш бизнес.

А визитките, офиса и сайта не спомагат много за намирането на клиенти. Ако не вярваш, можеш да питаш някой, който скоро е създал собствен бизнес с офис и визитки, но има проблем с намирането на клиенти. А такива примери има много.

Ето защо фокусът трябва да е върху друго нещо.

Какво е и какво не е клиент?

намиране на клиенти

Както казва един от най-известните бизнес мозъци Peter Drucker, един бизнес има само две цели:

  • Да създаде клиент
  • Да задържи клиент

Само тези две неща. Нищо друго!

А клиент е този, който:

  • Съзнателно купува от теб, като знае, че купува от теб, и избира да купува от теб
  • Ти вярва и ти се доверява
  • Е готов да извади портфейла си, когато му предложиш нов продукт, защото те познава
  • Те препоръчва на приятелите си

Клиент не е човек, на когото просто си продал нещо. Защото човек може просто да минава през твоето кафе и да си поръчка кафе. След това да не се върне никога. Този човек не те асоциира с някого, от когото би продължил да купува. Ти просто си бил на правилното място и в правилното време, за да направиш продажба.

Ако попиташ този човек защо е купил от теб, едва ли ще получиш отговор, различен от “просто ми се пиеше кафе и затова си купих”. Много е вероятно той дори да не забележи името на кафенето ти. Ако той някога се върне, то това ще е по случайност, а не защото иска да купи точно от теб.

Същото се отнася и когато продаваш в eBay, OLX или друга такава платформа. Хората, които купуват от теб, в общия случай не избират да купят, защото това си ти, а защото просто им е попаднала твоя обява. Купуват и повече никога не се връщат.

Това, което описах по-горе, са продажби, но не и клиенти.

Разбира се, всеки бизнес може да прави случайни продажби, това е част от играта. Да не говорим, че има и много начини да превръщаш случайни продажби в клиенти. Но това не е темата на днешната статия, затова няма да се спирам.

Важното, което трябва да запомниш за случайните продажби е, че последните не могат да бъдат целта на един бизнес, защото, ако това е така, то бизнесът е обречен на провал в дългосрочен план.

 

Защо визитките, сайтът и офисът не са толкова важни?

Ръководство за намиране на клиенти

Сега вече знаеш, че клиент е човек, който съзнателно купува от теб.

Сега е моментът да ти задам въпросът – смяташ ли, че някой ще купи от теб само защото визитките са ти много представителни, офисът ти е много готин и сайтът ти е цветен?

Ако е отговорът не е твърдо “не”, то е поне “едва ли”, защото посочените неща не са в състояние да изградят тази връзка, която ти трябва, за да наречеш някой клиент. А и всички ги имат, затова не са много ценни и отличаващи за никого.

Те могат да спомогнат да се подобри вече създадена връзка (например, някой клиент хареса офиса ти заради представителността му), но не и за да се създаде такава.

Добрата новина е, че създаването на клиент никак не е толкова скъпо и дори може да бъде безплатно. Ще ти разкажа повече във следващата статия.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

ВАЖНО: Не мога и не давам никакви гаранции за вашата способност да получите резултати или да печелите пари с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.  Резултатите, които аз съм постигал, не са типични и по никакъв начин не намеквам, че някой може да постигне такива или каквито и да е резултати, ако следва изложеното тук.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer