Законът за привличането – наистина ли работи това?!

Много от нас са гледали филма “Тайната”. Да, същият, в който казват, че можеш да седиш на дивана, да мечтаеш за Ферари и то да се появи изневиделица на входната ти врата с ключовете на таблото. Изглежда добре, но дали това е изцяло истина, наполовина истина или откровена лъжа? Работи ли наистина Законът за привличането?

 

Моят опит с “Тайната” и Законът за привличането

 

Филмът “Тайната” е първият филм на тема личностно развитие, който гледах. Спомням си, че бях адски запален. Веднага предприех някои от стъпките, описани там – направих си лист с нещата, за които съм благодарен, защото благодарността е начинът да “доведеш повече от това, за което си благодарен, в живота си”. Също така си създадох и това, което там наричат “vision board” или казано на български коркова дъска, на която са залепени картинки на неща, които искаш да притежаваш и преживявания, които искаш да изпиташ.

Тогава не бях никак в цветущо финансово състояние – току що завършил студент (след държавните изпити), на който му предстои да се влее в пренаситения пазар за млади юристи в България и да вика “ура”, ако някой му предложи повече от 600 лв. чисто на месец.

И така, спомням си, че само следва да имаме намерение да имаме пари (това го казва Джо Витале) и да посочим конкретна сума пари, която искаме да имаме, и да визуализираме какво точно ще правим с тази сума, и ще я имаме. Супер, казах си аз. Поставих си конкретна сума – 1500 лв. на месец, което според филма е “нищо за Вселената”, защото за нея е едно и също дали ще “привлечеш милиони или просто чаша кафе” (отново от филма). Тогава 1500 лв. ми се виждаха като огромна сума, все пак през цялото си студентство бях живял с по 400-500 лв. на месец. Беше декември 2013 г. и аз си поставих реалистична цел – да имам такъв доход в срок до първи март 2014 г.

тайната

Законът за привличането

И така – старт с визуализацията – много излизания с приятели, дискотеки, кафета, почивки и т.н. неща, за които си мислех, че 1500 лв. стигат. Законът за привличането не се активира първия и нищо не се случи. Продължих да си търся работа и да си живея с 400 лв. на месец, които получавах като наем. Но на втория месец нещо стана. В сайта, в който работех уж в обществена полза, спечелихме проект, който се финансираше от известна българска фондация. Бум!!! Още един паричен поток се появи! Това беше януари 2014 г., между другото. И така, доходите ми се увеличиха! През февруари 2014 ме извикаха на интервю в една от най-големите адвокатски кантори в България, където в последствие ме наеха на работа като юрист.

Ииии…. няма да познаете колко ми беше чистата сума, която ми оставаше в края на месеца, след като постъпих на работа в тази кантора. 1490 лв. И познайте датата ми на постъпване – първи март 2014 г. (реално започнах на пети март заради празниците). Случайност!? Не мисля. И в интерес на истината доста неща се случиха, за да постъпя толкова късно на работа. Трябваше да постъпя февруари, но нещата се объркаха и започнах от първи март. Не е ли странно, че придобих доходът, който исках, за времето, което исках. Наистина ли Вселената действа толкова прецизно или просто съм си въобразявал през цялото време?

И така – сега е време да отговоря на въпроса дали законът за привличането наистина работи. Дали законът на привличането може да ни направи богати, здрави и успешни? Дали това не е просто поредната лъжа, поредната огромна индустрия, която паразитира върху гърба на обикновените хора, които се борят за успеха си. Каква е тайната на успеха?

 

Работи ли “Тайната”?

 

Отговорът за мен е, че Тайната “не работи”, поне не по начина, по който е представена във филма. Но как е възможно това?! Нали до сега ни обясняваше как си постигнал финансовата си цел, а сега изведнъж ни казваш, че работи. Как така?!

Във филма се казва, че за да получиш нещо, трябва да преминеш през три стъпки:

  • Поставяш си конкретна цел (ask)
  • Вселената ти отговаря (answer)
  • Получаваш каквото искаш (receive)

тайната

Законът за привличането

Истината е, че много удобно е спестена стъпката, в която ти се налага да “бачкаш здраво” за това, което искаш. А тази стъпка е най-важната. Но тъй като филмът е маркетингово много добре нагоден към аудиторията си (хора, които искат нищо за нещо), той е много популярен. Защото е много изкушаващо да можеш да получиш нещо за нищо и да вярваш, че ще получиш сила от Вселената за това. И продава добре, а това е което според мен се търси най-вече с този филм.

Във филма я няма я частта, в която предприемаш действие, което не води до резултат, нагаждаш, не се получава, после пак нагаждаш, докато действието не доведе до желания резултат. Никъде не се казва, че най-голямата тайна към успеха е да предприемаш масивно и целенасочено действие.

А аз това и правех – не само си поставих цел, а търсих различни начини, по които мога да я постигна. Оглеждах се за възможности, бях с отворено съзнание за това какво ме очаква. Също така пусках CV-та, които бяха “пригодени” към конкретната адвокатска кантора. Търсех връзки, срещах се с хора, които могат да ми помогнат. Ето защо не визуализацията, а действието ме доведе до резултата.

Не ме разбирай погрешно. Промяната на външния свят винаги трябва да предхожда от промяна във вътрешния такъв.  .Но не трябва да се остава само с тази промяна. Вселената иска да види действащ човек, а не човек, който кара Ферари, докато седи на стола в хола си и гледа Биг Брадър. Винаги съм смятал, че целенасоченото действие има магическа сила. И това е, което кара Вселената да ти помага, не просто поставената цел.

Ако мога да обобщя – направи промяната във вътрешния свят, изпълни се с всекидневна благодарност, постави си конкретни цели и ги визуализирай с “vision board”. Но в никакъв случай не попадай в капана да смяташ, че можеш да получиш нищо за нещо. Светът просто не работи така.

Ако искаш да разбереш повече за поставянето и изпълнението на цели, прочети поредицата ми от статии по тази тема:

Как да постигнем (почти) всяка цел – Част I – Капанът на волята

Как да постигнем (почти) всяка цел, която искаме – Част II – Поставяне на цели

Как да постигнем почти всяка цел, която искаме – Част III – План за действие

Също така можеш да гледаш клипа по-долу (има българска и английска версия). Горещо препоръчвам английската такава.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer