Най-ценният урок, който научих от най-успешния бизнесмен в света

Сам Уолтън е вероятно най-успешният бизнесмен за всички времена, изградил най-голямата компания в съвременната история – Wallmart. Това, което е по-интересно в него е, че той е бил изключително скромен, спестовен и с желание да се учи. Именно за това искам да ти разкажа сега.

бизнесмен

Когато Сам Уолтън вече бил най-големия retail магнат в САЩ, двама бразилци, които имали верига хранителни магазини в Бразилия, писали на всички големи CEO-та в САЩ, за да им поискат съвети как да развият бизнеса си. Никой не им отговорил, освен Сам Уолтън, като последният дори ги поканил да му дойдат на гости в Америка.

Те така и направили. Когато се видели на вечеря Сам Уолтън започнал да ги засипва с въпроси за бизнеса им. Странното било, че в края на вечерята той им бил задал много повече въпроси, отколкото те на него.

В голяма степен позициите били обърнати – той бил ученикът, а не менторът. Искам само да ти напомня, че по това време Сам Уолтън бил най-успешният retail предприемач в САЩ. Бразилците били в шок. Защо този толкова успешен бизнесмен ще пита тях въпроси?

Не е ли невероятно как дори след като е бил на върха, той продължава да бъде скромен и не спира да се учи и да търси начини да се усъвършенства?

Друга история пак с него – въпросните бразилци го поканили да им гостува в Бразилия. Той се съгласил. В деня, когато било пристигането му, бразилците получили обаждане по телефона от полицията, откъдето им казали, че човекът, който очакват, е в полицейското управление.

Те веднага отишли да видят какво става. Оказало се, че след пристигането си Сам Уолтън намерил някакъв магазин, където “алеите били по-широки” от тези в Уолмарт, и легнал на земята, за да мери точно колко са широки.

бизнесмен

Хората помислили, че е луд и викнали полиция, която го арестувала. Отново страхотен пример за скромност и постоятнно желание за учене и усъвършенстване.

И това са само 2 от историите на Сам Уолтън! Има още много. Целият му живот е пример за постоянно усъвършенстване и скромност. Самият той обичал да обикаля по магазините на конкурентите си и да казва, че никой не е прекарал повече време, изучавайки конкуренцията, от него. Повече можете да прочетете в книгата му – Made in America.

Искам да ти кажа и нещо от моя опит. Едно момче ме потърси с желание да му бъда ментор и да отговарям на въпросите му. Аз се съгласих. Срещнахме се и от началото до края на срещата това момче не престана да говори за себе си.

Не ми зададе нито един въпрос и не поиска да научи нищо от мен. Просто ми разказа всичко за живота си. В края на срещата си с мен не си тръгна обогатен и то само защото не го искаше.

Не е ли странно някой да те покани да му бъдещ ментор, да иска да учи от теб, а да не спира да говори и да не ти зададе нито един въпрос?

Какво искам да ти кажа с тези истории? Виж колко скромен и склонен да се учи е бил най-успешният бизнесмен в историята. Не е ли странно това в сравнение с множеството позьори, които са постигнали малък успех и вече мислят, че знаят и могат всичко.

И престават да се учат. А да престанеш да се учиш обикновено значи провал. Никога не бъди такъв.

След като Сам Уолтън е имал какво да учи, когато е бил на върха, значи ти имаш също какво да учиш.

Не спирай да го правиш.

 

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

 

Успех!

 

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer