Наръчник за поставяне и постигане на цели – Част III

Ето ни и в третата част от поредицата ми от статии за постигане на цели. След като вече писах за капана на волята, в който много хора попадат, в първата статия от поредицата, и ти казах за поставянето на цели във втората част, е време да си поговорим защо е важно да имаш план за действие към целта ти.

Тоест, тук трябва да се разровим малко по-дълбоко. Всеки успех, както знаем, започва отвътре. И тогава излиза навън. Затова, за да се научим да правим трайна промяна в живота си, трябва първо да се насочим навътре и да “пипнем” малко там.

Според мен за постигане на цели трябва да са налице 3 вътрешни и един външен елемент. Четирите елемента са:

  • Визия за промяна
  • Причина, поради която искаш промяна
  • Какво ще дадеш в замяна на промяната
  • Създаване на навик и надграждане

И така, ето ги и елементите един по един:

 

Визия за промяна

 

Изключително важен елемент. Визията, както казва Вълка от Уолстрийт, означава да видиш, докоснеш и помиришеш целта, която искаш да постигнеш все едно последната е вече реалност. Представи си живота, който искаш да живееш. Звучи доста по-секси от просто “искам да изкарвам 5000 лв. на месец”, нали? Последните не са особен проблем, ако можеш достатъчно добре да си представиш живота, който ще живееш, местата, които ще посещаваш, хората, с които ще се срещаш, начина, по който ще се обличаш и т.н.

план за действие

Тук не искам да звуча много в стил “Тайната”, но визията за промяна определено трябва да бъде конкретна. На тази визия трябва да се отделя някакво време всеки ден, например по 10-20 минути. Тя трябва да те преследва и да се сещаш за нея, независимо, че си на работа или навън с приятели.

Тази визия трябва да те обладае, а не да забравиш за нея след няколко дни. Хубав трик в тази посока е да си определиш предмет, който, когато погледнеш, ще ти напомня за визията ти – например часовник, гривна, дори портмонето ти. Така трудно ще можеш да се откъснеш от визията си за дълго време и ще можеш да я поддържаш жива.

 

Причина, поради която искаш промяна

 

Това е твоето “защо”. Трябва да си отговориш на този въпрос. Този отговор ще те крепи в трудните моменти, а такива винаги има. Според мен всеки успех до голяма степен е плод на много промени в първоначалния план, нагаждане и адаптиране. Ето защо определено трябва да знаеш причината, за да тръгнеш по пътя на промяната, за да можеш да издържиш на всичко, което те очаква по пътя.

Тук съветът ми е да не се фокусираш само върху това, което ще получиш от промяната, а и върху това, което другите ще получат от нея. Например можеш да помислиш какво можеш да дадеш за благотворителност, ако започнеш да изкарваш по 5000 лв. на месец, както и какво би могло да промени това в живота на близките и приятелите ти.

Аз лично винаги съм знаел, че ако аз успея, ще мога да помогна на много други хора да постигнат своите цели, защото вече ще “знам как става” и ще мога да говоря от позицията на някого, който е извървял пътя сам. Винаги съм се вдъхновявал от това да мога да направя разликата в живота на някой друг и това беше част от голямото ми “защо”.

Седни и напиши на лист хартия 5 причини, поради които искаш да постигнеш целта си. Бъди егоистичен (което определено може да бъде и хубаво нещо).

 

Какво ще дадеш в замяна на промяната

 

Тук трябва да си отговориш на въпроса какво ще дадеш в замяна, за да получиш това, което искаш, както и от какви навици ще се откажеш по пътя към целта си.

Едно от нещата, които може да бъде дадено в замяна, е да се разделиш с доскорошните си приятели, които само те дърпат назад. Аз лично съветвам да определиш определено време всеки ден, в което да работиш за целта, която имаш, например по 4 часа всеки ден. Гледай да е възможно най-конкретно.

Това може да ти звучи малко абстрактно, затова нека поясня – това, което си готов да дадеш в замяна, може да се промени с времето. Може след време да се наложи да даваш повече в замяна от това, което първоначално си смятал. Важното тук е по-скоро готовността да дадеш нещо конкретно, което може да се трансформира в нещо друго, докато вървиш по пътя.

Сега напиши какво точно си готов да дадеш, за да постигнеш целта си.

 

Създаване на навик и надграждане

 

Изграждането на дневни навици е много обширна тема, за която може би ще напиша отделна статия след време. Това е едно от основните неща, което разделя хората, които постигат целите си, от тези, които не го правят. Трябва да изградиш навици, които, ежедневно прилагани, да те водят към желаната от теб промяна.

Цели

Например:

  • Aко искаш да отслабнеш, трябва да започнеш да спортуваш ежедневно или няколко пъти на седмица.
  • Ако искаш да започнеш да изкарваш определена сума пари, трябва да търсиш възможности да изкарваш такива.

При мен лично дневните навици се изграждат като се започне от малка промяна – например, когато искам да започна да тренирам, започвам да го правя по 1-2 пъти на седмица и не много интензивно. Така изграждам навик да ходя да тренирам малко по малко и без да се налага да харча голяма част от волевата си батерия. Ако не можеш да си позволиш това, можеш да правиш дори по една серия лицеви опори. Запомни – не е нужно да си велик, за да започнеш, но е нужно да започнеш, за да си велик.

Повечето хора започват да изграждат навик като хвърлят голяма част от волята и ентусиазма си още в началната права. Например започват да правят много дълги тренировки още в началото. И се отказват бързо, защото не са инвестирали време да изградят първо навика и разчитат главно на волевата си батерия, за да продължат. А тя, както вече споменах, се изчерпва.

От друга страна, за навика, вече изграден, не трябва да напрягаме волята си. Той просто е част от това, което сме, и не е нещо ново.

Навикът, веднъж създаден, трябва да бъде “ъпгрейдван” – ходенето на фитнес веднъж в седмицата трябва да стане ходене на фитнес 2 пъти и т.н. Така, малко по малко, можете да изградите страхотни навици. В тази връзка горещо препоръчвам книгата на Stephen Guise – Mini Habits (не знам дали я има на български език).

И така – това е всичко от мен по темата за постигането на цели. Надявам се трите статии да са ти били полезни и да си си взел нещо от тях. Вярвам, че всеки може да постигне целите си, ако следва стъпките, които са посочени тук. Дори без да чете каквото и да е друго за постигането на цели (а материали има не малко). Моят опит и опитът на хора, на които съм помогнал, го показва.

Във връзка с постигането на цели може да гледаш и това видео на Тони Робинс:

Но не е нужно да ми вярваш. Пробвай го сам!

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели!   🙂 

ВАЖНО: Тъй като не те познавам, но мога да ти дам никакви гаранции, че ще получиш резултати с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer