Как безплатно да представиш бизнеса си пред потенциални купувачи – Част II

Клиент

Вече знаем, че за да може някой да се нарече клиент, той трябва съзнателно да избира да купи от теб заради теб или заради бранда ти, а не просто да цъква бутона “Купи” на обява в eBay.

Има няколко начина да се създаде клиент, но тук ще се спра само на един от тях – този, които изисква потенциалният клиент трябва да бъде подготвен предварително, тоест да знае за теб още преди моментът на продажбата.

По принцип има много начини, по които това може да стане, като аз ще ти предложа един, които работи за мен и ще ти дам насоки как можеш да се възползваш от него.

Все пак, имай предвид, че има и много други начини, по които можеш да създадеш клиент. Просто не искам да ти кажа “тествай и виж какво работи”, защото в общия случай това значи, че не ти казвам нищо.

Ето защо искам да ти дам конкретна стратегия, за която знам, че води до резултати, защото съм я тествал. Да пристъпваме към нея.

Къде ще го правим?

Клиент

Моят опит показва, че социалните мрежи като цяло са най-евтиният начин да намериш клиенти в днешно време. Не казвам, че работи за всички типове клиенти, но за тези, за които работи, работи прекрасно.

Ето защо за намирането на клиненти ще използваме Facebook. Ако някой ти каже, че във Facebook не могат да се намират клиенти, защото хората там само се забавляват и никога не купуват, то той те лъже, отказва да приеме реалностите или живее в миналия век. Facebook е прекрасно място за правене на продажби и за подготвяне на почвата за бъдещи продажби, които ще се осъществят извън него.

Как ще го правим?

клиенти

След като вече разбра, че ще действаме във Facebook, ето ти и план какво точно да правиш там:

1) Намери групи, в които се мотаят твои потенциални клиенти, като използваш търсачката. Ако използвам пример от моята професионална сфера – правото. Ето какво намерих само за 2-3 минути търсене:

  • Ипотечни кредити в швейцарски франкове
  • ЧСИ-безобразието на един закон, за обединяване срещу проблеми с ЧСИ
  • СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА НА ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ И ПРОИЗВОЛА НА БАНКИТЕ

2) Разучи какви думи употребяват членовете на тези групи и какви точно са проблемите им. Направи си списък с най-често използваните думи и най-често срещаните проблеми.

3) Започни да постваш съдържание, което би било полезно на аудиторията там съгласно проблемите, които те имат, като използваш думи от списъка с думите, които подготви.

Поствай съдържание и от други източници, за да не изглежда, че се натрапваш.

4) Бъди експертът. Говори на хората на техния език. Говори за техните проблеми.

Не забравяй да си съпричастен и наистина да помагаш, а не просто да симулираш, че го правиш!

Дори не ти трябва сайт за това. Можеш да правиш постовете си направо във Facebook или така наречените native posts (тези постове дори ангажират много повече аудиторията от тези, при които препращаш към сайт).

5) Не се промотирай директно. Просто оставяй контакти след края на всеки пост. Например:

Адвокат Велизар Величков / Съдружник

Адвокатска кантора Х

Адрес: ХYZ

Телефон: ХYZ

По този начин ти оставяш вратичката отворена за хората да те потърсят, след като са се уверили, че ти си човек, който може да им помогне и да реши проблема им.

Ако няма групи по твоята тема, създай такава и добави приятелите си. Промотирай тази група в други групи и с рекламни постове. Тук вече ти си и администратор и имаш много по-голям авторитет. Но ще трябва да се потрудиш повече, докато успееш да създадеш това.

Макар казаното по-горе да важи главно за продажба на услуги, с леко нагаждане последното може да работи прекрасно за продажба на продукти. Това, което правим, не се променя – използваме силата на Facebook, за да трупаме импресии на продуктите си. Аз лично използвам тази стратегия за продажба на физически продукти в САЩ, където конкуренцията е огромна и работи супер.

И още нещо – тези хора вече ще има изградено доверие към теб и те познават, а това значи, че няма да правиш просто безразборни продажби, а е много вероятно да намериш истински клиенти, които съзнателно купуват от теб.

И помни – има още много начини да правиш създаваш клиенти, даденото по-горе е просто пример, които не трябва да те ограничава да търсиш.

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар

ВАЖНО: Не мога и не давам никакви гаранции за вашата способност да получите резултати или да печелите пари с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.  Резултатите, които аз съм постигал, не са типични и по никакъв начин не намеквам, че някой може да постигне такива или каквито и да е резултати, ако следва изложеното тук.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer