Наръчник за поставяне и постигане на цели – Част II

И така, след като вече разнищихме капана на волята в първата статия от поредицата, сега е време да си поговорим за поставяне на цели. Искам само да кажа, че използвайки тези прости правила, аз успях да постигна над 95 % от целите, които си поставих, като при някои от тях дори надвиших многократно първоначално заложеното в целта.

Отново правя уговорката, че това е, което работи при мен. Методологията е изпитана многократно и дава прекрасни резултати. Но не е нужно да ми се доверяваш – пробвай сам!

И така – елементите на целта са:

 • Правилно поставяне на цел
 • План за действие към целта

В тази статия ще разгледам правилното поставяне на цели, докато в следващата (III-та част) ще се фокусирам върху плана за действие.

Правилата, изложени тук във връзка с това как да поставяме цели са много прости и много ефективни. Те са комбинация от всичко, което съм прочел и тествал във връзка с това как да поставяме цели, а то е наистина много, защото това е една от любимите ми теми, към която може да се каже, че съм пристрастен и непрекъснато търся нови начини да мотивирам себе си и да постигам повече и повече. Ето защо те съветвам да прочетеш тази статия много внимателно и да започнеш да прилагаш наученото, защото тези неща РАБОТЯТ.

И така, кои елементите на правилно поставената цел:

 • Конкретност на целите
 • Срок на целите
 • Реалистичност на целите
 • Писменост

 

Конкретност на целите

 

Много от нас си поставят цели, които не са достатъчно конкретни и това е причината да не ги постигат. Както казва една една адски банална фраза “ако не можете да видите мишената си, не можете да я улучите”.

Примери за такива цели са:

 • Искам да съм богат
 • Искам да съм слаб
 • Да имам хубаво тяло
 • Искам да съм щастлив

 

Цели

Как да поставяме цели

Мисля, че разбираш, че това не е достатъчно конкретно, дори за да те мотивира да действаш. Нещо повече – това не е достатъчно измеримо, защото кой може да каже кога е достатъчно богат или слаб? От това следва и че няма да си наясно дали вървиш по пътя на реализиране на целите или просто тъпчеш на едно място.

Истината е, че богатството и успехът са относителни понятия, колкото и банално да ви звучи това. Аз познавам хора, които са много над средното ниво на богатство в България, живеят страхотен живот, пътуват където си поискат и все пак не се чувстват истински богати. Познавам хора, които имат перфектна физика, но искат да бъдат още и още по-изчистени. Ето защо трябва да бъдете конкретни и да кажете какво точно означава за вас “да съм богат” и “да съм слаб”.

Правилно поставената цел следва да изглежда по този начин:

 • Искам да отслабна с 5 килограма
 • Искам да изкарвам по 10 000 лв. на месец
 • Да имам 1000 лв. пасивен доход на месец
 • Искам да имам 46 см обиколка на ръката

Ако не можеш да си поставиш толкова конкретна цел, тогава постави си по-обща цел и си задай въпрос, който да ти каже какво точно седи “зад” тази цел. Какво точно означава за теб да бъдеш богат, слаб, щастлив? Какво точно би било количествено изражение на това да се почувстваш богат? А слаб? След това продължи да дълбаеш, докато не достигнеш до конкретната цел, която да изглежда както е описана по-горе.

 

Срок на целите

 

“Разликата между цел и мечта е крайният срок.” – Стив Смит

При поставяне на цели задължително следва да ги обвържем със срок. Много малко вероятно е да постигнеш целта си, ако не поставиш срок за изпълнението. И така срокът за достигането на мечтата трябва да отговаря на два критерия.

Първият такъв е реалистичност на срока. Срокът следва да е реалистичен от гледна точка на контекста, от който тръгваш към изпълнението на целта си. Давам пример – ако си поставиш за цел да станеш милионер за една година, при условие че досега си работил за 400 лв. на месец като наемен служител, това едва ли е реалистично от гледна точка на контекста, от който тръгваш да постигаш целта си. Защото дори да не е невъзможно, ще бъде трудно само за една година да придобиеш мисленето на милионер и да го използваш, за да станеш такъв, ако досега си живял със скромните 400 лв. на месец и не си свикнал да управляваш собствен бизнес. Много ще бъде трудно да направиш такъв скок (не е невъзможно, но е трудно).

А ако не постигаш прогрес или видиш, че не вървиш по посока на целите си, лесно отчаянието ще те превземе. Също така можеш да изпаднеш и в друг капан – да започнеш да бързаш, а това е едно от нещата, които в най-голяма степен разрушават менталната настройка, а тя е решаваща в постигането на целите.

Разбира се, казаното по-горе в никакъв случай не означава, че не можеш да станеш милионер. Напротив, според мен това е напълно възможно и, бих казал, реалистично, ако си оставиш достатъчно време, за да можеш да придобиеш мисленето на милионер и действаш в съответствие с това мислене достатъчно продължителен период от време. Също така следва да си оставиш и малко време, в което да се “луташ” и да нагаждаш стратегията си, защото много рядко се случва всичко да протече “по план” от първия път.

Тук не искам да давам примери, тъй като всеки сам следва да прецени за себе си какво е реалистично спрямо настоящия му контекст. Първоначално в типичния си стил бях написал няколко контекста и съответно цели, които лично на мен ми се струват реалистични. След това ги махнах, защото не искам аз да съм причината някой да мисли в рамки и ограничения.

Не искам да бъда прекалено аналитичен или да отвличам вниманието ти от главната тема, мисля, че от примерите ми разбра какво имам предвид, така че продължавам напред!

Вторият критерий, на който трябва да отговаря срокът, еконкретност. С това имам предвид, че не можеш да поставиш цел със срок “след няколко години”. Това просто не е конкретен срок. Конкретен срок е:

 • На 31.12.2016 г. аз ще…
 • Точно след 3 месеца от тази дата, аз ще…

Едва ли има нужда да се спирам прекалено много на този втори критерии.

 

Реалистичност на целите

 

“Човек често надценява това, което може да направи за една година, и подценява това, което може да направи за десет години”. – Тони Робинс

                                                                                                                                 

Тук искам да спомена, че има разлика с реалистичност на срока! Това са две различни неща. Реалистичност на срока означава да си поставиш подходящ срок спрямо настоящия ти контекст, за който да постигнеш цел, която е възможно да постигнеш. Реалистичност на целта се отнася до това коя цел можеш да постигнеш и коя не, защото последната е невъзможна.

Цели

Поставяне на цели

Да, така е – има цели, които не можем да постигнем. Например, колкото и да ми иска, не мога да стана президент на САЩ (защото не съм роден там), че дори и на България (защото трябва да съм поне на 40 години, а съм само на 26). Също така не мога да спра да старея или да стана пак на 18 години. Това са малко екстремни примери, но мисля, че разбра за какво говоря.

Истината е, че на нас не ни е нужно да постигнем абсолютно всяка цел. Можем да бъдем щастливи и удовлетворени и когато преследваме възможните за постигане цели и, смея да кажа, това са целите, които ни носят истинско удовлетворение.

 

Писменост на целите

 

Когато си говорим за поставяне на цели, трябва да отбележим, че те задължително следва да са на хартия. Това ще ти помогне да се връщаш към тях многократно и да ги преговаряш. Закачи я на стената си и я сложи на десктопа на лаптопа си, но гледай да се връщаш многократно към нея и да не се откъсваш за продължително време.

И така – това беше всичко по въпроса за това как да поставяме цели – ще се видим в третата част от поредицата – планът за действие по така поставените цели!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели!  🙂

ВАЖНО: Тъй като не те познавам, но мога да ти дам никакви гаранции, че ще получиш резултати с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer