3 неща, които ми се искаше да знам, когато започвах предприемаческото си приключение

Когато започвах предприемаческото си приключение, бях “зареден” с клишета за бизнеса, в които сега не мога да си представя как съм вярвал. За голяма част от тях са “виновни” сайтовете, в които хора, които никога не са правили бизнес, не спират да бълват размишления по темата. За мое съжаление аз четях много такива сайтове.

 

Каквото и да си говорим, в България много от хората, които пишат за бизнес, никога не са правили такъв. Ето защо реших да напиша тази статия, за да ти дам тези неща, който според мен ще си ти супер полезни, ако още не си започнал предприемаческото си приключение, още си в началото, че дори и вече да имаш работещ бизнес. Ето ги и тях!

 

бизнес съвети

Не се проваляй


“Имам провалени 10 бизнеса зад гърба си” – каза ми едно момче, което се “пишеше” гуру в изграждането на собствен бизнес. И продължи: “Аз съм истински предприемач!”


Докато го слушах, започнах да се питам дали аз съм предприемач. В бизнеса не съм се провалял почти никога (под провал имам цялостен провал в конкретен бизнес, а не просто нещо ново, което пробваш, да не проработи). 


Да, знам, че много се говори за това, което можеш да научиш от провала. Знам и че има “гурута”, които обясняват, че имат 10 провала зад гърба. Лично на мен това ми говори само едно нещо – че въпросните “гурута” не стават за бизнес и по-добре да се захванат с нещо друго.


Да се проваляш е overrated. И уроците от провала са overrated. Последните могат да бъдат научени по много по-лесен и безболезнен начин чрез книги и ментори. Както казва Уорън Бъфет “добре е да се учим от грешките, но тези грешки не е нужно да са наши”. Да се разчиташ само на собствени грешки, за да се учиш, е най-благородният, но и най-трудният начин да успееш.


Дори и да има какво да се научи от провала, много хора няма да го научат, защото ще бъдат прекалено арогантни, за да вземат каквито и да е уроци. 
Също така много хора не могат да се “възстановят” след провал и се отказват да правят собствен бизнес като цяло. Малко са тези, които могат да издържат години да се провалят, само и само за да научат няколко урока.

Имай предвид, че дори да се провалиш, това не е краят на света. Ставаш и опитваш пак. Но винаги играй, за да успееш!


Така че не се хващай на хората, който непрестанно говорят колко са се проваляли. Успей от първия път, ако можеш. Това почти винаги е най-добрият вариант. 


Не се опитвай да променяш света


Много хора се втурват след трудното в бизнеса, без да тръгнат от най-лесното (на английски имат много хубав термин за това – the low haning fruit).


Да направиш app, който да се състезава с големи играчи е трудно. Да направиш нещо, което да реши глобален проблем Да променяш света е трудно. 
Ако някой ми каже, че иска да прави това, винаги му казвам да се откаже. Особено ако няма никакъв опит в бизнеса. 


Това, което според мен трябва да направиш, ако започваш сега, е да се фокусираш не да създаваш пазар, а да дадеш на пазара това, което той вече иска.


Това е доста по-лесно и може да бъде доста доходно. И е много по-добре да започнеш с това, отколкото да тръгнеш с нагласата, че ще променяш света. В повечето случаи глупакът мисли, че може да промени света. Умният човек се приспособява към света.


Един от най-известните бизнес теоретици Питър Дракър казва следната изключително мъдра мисъл:


“Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems.”


И това е толкова вярно. Мисля, че почти всеки, който е правил пари в бизнеса, може да го потвърди. Вместо да се фокусираш върху това “да решаваш глобални проблеми”, нека фокусът ти да е търсиш бизнес 
възможности. Бизнесът не винаги решава проблеми и mindset-ът, че трябва задължително да решиш проблем, ще те ограничи много при започването на бизнес. 


Използвай ясна карта за започване на бизнес

 

Във всички бизнеси, в които съм успял (а аз съм успял в почти всичко, което съм захванал сериозно), съм използвал proven roadmap към успеха.


Тоест, съм се учил от някой, който вече е минал пътят към успеха в този бизнес – понякога на живо, понякога чрез онлайн курс.


Хората много надценяват възможностите си да успеят в бизнес, за който не знаят нищо. Тази арогантност често преставлява еднопосочен билет за провал. 


Ако сега започвах бизнес в някоя от сферите, в които не съм добър, бих намерил най-добрия в тази сфера, до когото мога да се докопам, и щях да му платя да ме “менторира” или да поне да ме консултира. Ако ти нямаш толкова пари, предложи на такъв човек партньорство, в което ти ще поемеш цялата оперативна работа в бизнеса, а той само ще помага стратегически, като накрая ще делите 50/50. Друг вариант е да му предложиш да работиш безплатно за него.

Но като цяло се опитай да започнеш нещо, учейки се непосредствено от някой”, който вече е извървял пътя. Сигурен съм, че няма да съжаляваш.

 

Поздрави,

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer