About meЗдравейте!

Казвам се Велизар и вероятно се питате защо по дяволите трябва да го чета този и да го слушам. Честно казано, не мога да ви отговоря на този въпрос.

А трябва да мога, защото в крайна сметка се издържам като продавам разни неща, а ето сега не мога дори да се представя. Затова мисля да ви разкажа малка част от историята си и вие сами да си прецените дали искате да ме слушате.

Аз съм адвокат по професия и през 2014 г. работех в една от най-големите адвокатски кантори в България. Работа, която не харесвах. Имах и още два източника на доходи. Правех добри пари (като за България) и живеех доста добре. Харчех почти всичко, което изкарвах. Чакаше ме светло бъдеще като наемен работник (so exciting).

Но изведнъж един ден неочаквано изгубих работата си. Изгубих и един от другите си източници на доходи. Останах да се издържам с по 400 лв. на месец, което не стига за нищо.

Останах почти на улицата. Бях в безизходица. Отвсякъде имаше натиск към мен да си намеря работа.

Аз обаче реших да не слушам околните и да тръгна по пътя на собствения бизнес, като започна да градя нещо свое. Където аз съм шефът! Където сам определям работното си време. Започнах да търся възможности. Тук и в чужбина. Започнах да изучавам историите на успели хора и да чета книги за бизнес. Бях фанатизиран на тема четене – по 8-12 книги на месец и то без да използвам техники за скоростно четене. Една от книгите, които прочетох, беше “Богат татко, беден татко” – книга, с която има тенденция повечето бъдещи предприемачи да започват да се “пробуждат за възможностите на собствения бизнес”. Изкарах курс по лични финанси и 9 Academy – академия за предприемачество. Въобще започнах да плувам във водите на предприемачеството – ставах и лягах с мисълта да създам нещо свое.

Имах много идеи – около 70 % от тях разбрах, че не си заслужават след малко по-дълбок анализ. От остатъка от идеи се провалих в около 95% от тях (в някои по много глупав начин). В крайна сметка се спрях на едно нещо, което се оказа успешно за мен.

Започнах едва с 1600 лв. (казах ви вече, че не спестявах много). Толкова имах. Хапвах филии със захар за вечеря и бюджетът за храна ми беше около 5 лв. на ден. Останах без покрив над главата си в началото на 2015 г. за около 3 месеца (Митка, ако четеш това, благодаря ти, че ме приюти).

И накратко успях за една година да изградя успешен бизнес и да помогна на редица други хора да направят същото. Не казвам, че беше лесно. Преминах през това да остана без покрив над главата си за 3 месеца до това да трябва да работя по 12 часа на ден (истински 12 часа, а не си клатя краката през половината време), да бъда напуснат от всичките си служители едновременно, да набирам капитал, без да имам опит с това, да се уча в движение на неща, които никога не бях правил и да губя много пари наведнъж.

About meС една дума трябваше да бъда повече, за да имам повече. Както казва човекът, който е оказал най-силно влияние върху мен, Джим Рон – за да имаш повече, трябва да бъдеш повече.

И аз се старах да бъде повече във всичко, което правех. Много хора смятат, че за да имаш успешен бизнес трябва да знаеш само успешен бизнес модел и си готов. Тоест да знаеш “как”. Как да го започнеш, как да намериш клиенти, как да го разшириш, как да го автоматизираш.

Това не е напълно вярно и аз го научих по трудния начин. Как е въпросът, който голяма част от хората ме питат, когато идват при мен за бизнес съвет или за да им бъда ментор. Това не е правилният въпрос според мен. Правилният въпрос е “кой” (без хаштаг).

За мен магическата формула на успеха е:

Бъди – Прави – Имай

Повечето хора започват от Прави, без да Бъдат. Това е формула за неуспех. Затова хората често питат как – защото искат да правят и да са успешни, пропускайки първата част от уравнението.

Целта ми с този блог е да ви дам каквото аз съм научил за Бъди, а понякога – и за Прави. Каквото съм чел, пробвал и знам, че работи. Правя го, защото изключително много вярвам, че човек сам определя съдбата си, както и че всичко е възможно когато човек е целенасочен и вярва, че може. Както се казва на английски – to tell your own fortune.

Тук няма да чуете нещата, които четете на много други места и които ви казват, че трябва общо взето да визуализирате и ще постигнете всичко, което искате. Лежиш си, представяш си, че караш Ферари и хоп – Ферарито се появява пред вратата ти. С ключовете на таблото!

Това е доста галещо ухото и приятно за повечето хора, които искат бърз успех.

Но това не е цялата картина. Има и друга част от картината. Никога няма да си позволя да ви представя единствено частта от картината, която звучи добре и съответно продава добре.

Въпреки всичко това смятам, че бърз успех съществува. Смятам, че на целенасочен човек му трябват не повече от 6 месеца до година, за да може да замени дохода си от регулярна работа с доход от бизнес. Възможно е да се постигне и много повече. В рамките на 2 години може да се изгради бизнес, които да генерира повече отколкото изкарват 99 % от хората в България. Това за мен е бърз успех. Поне в сравнение с огромното мнозинство от хора, които цял живот ходят на работа, която не харесват и която не им носи желаните доходи. Две години си е направо нищо.

Да, това е възможно със силата на Интернет.

Надявам се, че моят блог ще ви помогне да направите точно това!

Поздрави,

Велизар

 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer