Kак базирах целия си живот на няколко книги

В предишната ми статия говорих за това как буквално съм чел стотици книги, но не прилагах нищо от тях, защото бях пристрастен към поглъщането на все повече и повече информация.

Сега чувствам това като грешка и смятам, че ми то ми е взело много.

Ето защо пиша тази статия – за да ти кажа какво правя в момента във връзка е приемането на информация, защото последното работи страхотно за мен и съм сигурен, че ще работи така и за теб!

И така, да започваме!

Що е тo знакови книги и как да ги изберем?

 

Знакови книги е термин, с който обозначавам книги, на знанието от които базирам цяла област от живота си, като не чета и не прилагам нищо друго в тази област.

Да правилно чу – не пригалам нищо друго, докато не започна буквално да “живея” книгита.

Ето и как го правя:

  • Избирам знакова книга – Това става, като прочета всичко за определена област на живота и реша върху коя книга искам да базирам тази област. Ти, разбира се, може да нямаш време да изчетеш всичко – ето защо ти предлагам да избереш класики, които са доказани във времето, например Как да печелим приятели на Карнеги, Мисли и забогатявай на Напоеон Хил и т.н.
  • Прилагам всичко от книгата – Това означава, че се наемам да приложа всичко от тази книга в живота си. Това, разбира се, не става наведнъж, а малко по малко.

Например, избрал съм Как да спечелиш приятели на Дейл Карнеги за знакова книга. Решавам, че този месец ще прилагам само главата, в която се говори, че трябва да изслушваш хората и да се опитваш да ги разбереш. Прилагам само тази глава цял месец и чак тогава отивам към следващата. Ако се “проваля” в прилагането, продължавам още един месец. Не е нужно да правиш нещата точно месец, необходимо е само да действаш и да ги направиш част от поведението си. За по-сложни неща това може да ти онеме и повече от месец. 

  • Връщам се към книгата непрекъснато – Тя е станала като добър приятел за мен. А ти не искаш да се видиш с добрите си приятели само веднъж, нали?

Когато се връшам към книга чета само тези глави, които ще ми бъдат полезни за конкретния проблем, а не всичко – последното би било нещо подобно на предишната ми пристрастеност към непрекъснатото четене.

Например, съвсем скоро имах проблем, свързан с личните си отношения. Отворих Как да печелим приятели на Карнеги и го реших бързо!

  • Не чета нищо друго в тази област – докато не съм приложил всичко от книгата и не започна буквално да я живея, не чета нищо друго в тази област, а насочвам цялата си енергия към приложението на научените неща.

Така избирам знаковите си книги. Листът с книги, разбира се, не е статичен и може да се променя с времето. Също така може и определена книга да не ти допадне, след като започнеш да я прилагаш, и да се откажеш от нея в полза на друга!

Всичко това е ок, стига да спазваш принципа за действие по една книга в една област от живота!

И сега идва времето, в което ще ти кажа знаковите книги за мен по области:

Продуктивност, фокус, цели → The One Thing на Gary Keller – Това е буквално книгата на книгите за мен и всъщност много ми повлия да базирам живота си на знакови книги. Препоръчвам и безплатните ресурси в сайта и подкаста – виж тук!

Човешки отношения   Как да печелим приятели на Дейл Карнеги

Дейтинг  Models на Mark Manson

Финанси Най-богатият човек във Вавилон на Джордж Клейсън

Щастие Как да преодолеем безпокойството на Дейл Карнеги

Намиране на силните ти страни Managing Oneself на Peter Drucker

 

Е, това са знаковите книги, с които съм добър приятел в момента. Съветвам те и ти да избереш няколко такива книги и да започнеш да ги живееш.

Сигурен съм, че ще ти се отплати многократно.

Успех!

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer