Защо България е прекрасно място за правене на бизнес

Откакто се помня отвсякъде ни залива информация колко кофти е да се прави бизнес в България и колко скапана е държавата и т.н. И това до голяма степен е вина на медиите, които непрестанно бълват отвратителни новини.

Не знам за теб, но на мен лично ми писна някакви хора непрекъснато да обясняват колко скапана е страната ни и колко трудно е да пробиеш и да направиш нещо стойностно тук. Аз, като типичен unconventional thinker, искам да ти дам няколко причини бизнес в България е не само възможен, но и много по-лесен, отколкото предполагаш, и страната ни е едно прекрасно място за живот.

И с това никак не искам да си затварям очите за проблемите на държавата ни. Те са налице и трябва да си даваме сметка за тях. Но наистина ли е толкова зле? Някъде четох, че България е в златния милиард от хора на света, които живеят най-добре. Това са ЕС, САЩ, Канада, Австралия и още няколко държави. Останалите 6 милиарда тънат в мизерия. Е, кажете ми пак, толкова ли сме зле?

Истината е, че ако се фокусираме върху това колко е скапана държавата и как в нея нищо не става, никога няма да направим нищо стойностно и да променим живота си, защото фокусът е този, който определя действителността ни. А преобладаващият фокусът може да е насочен или към възможности, или към недостиг. Ти решаваш. Аз само ще дам малко храна за мозъка ти. И така – да започваме!

 

Ниски разходи за живот

 

В коя друга държава от ЕС можете да се “оправиш” с 5 $ на ден, ако имаш къде да живееш? Буквално с 5 $ на ден, които се равняват на около 9 лв. при сегашния курс на долара. Аз дори успявах да живея с по-малко, когато стартирах първия си бизнес и хапвах филии със захар за вечеря. Мисля, че има дни, в които съм живял с по 3 $ на ден.

Та, тази сума е смешна за човек, който има достъп до световния пазар на стоки и услуги и може да продава по целия свят. Да вземем за пример човек, който се занимава с freelance. Та 5 $ на ден е една продажба от Fiverr, каквито можеш да направиш много само за 1 ден. Ако продаваш в eBay или Etsy от България, ще правиш вероятно много повече от 10 $ на една продажба, което означава, че ти трябва една продажба за няколко дни, за да можеш да се издържаш. Имам приятел, който продава антични предмети в eBay. Изкарва по 400 $ чисто от предмет, а продава по няколко на месец. Праща от България. Работи по… няколко часа на месец.

Нека сравним това с Лондон. Имам приятелка, която живее там. Тя ми каза, че със сто паунда на ден си за никъде, ако живееш там, а това е доста над минималната им заплата. Аз също се уверих, че всичко там е в пъти по-скъпо, отколкото у нас. Все още ли ти се струва, че ниските разходи за живот не са огромно предимство?

 

България е член на ЕС

 

Бизнес в България

Бизнес в България

Да де, но ниски разходи за живот има и в Индия, а те не са “цъфнали”. Това, което ни прави по-добри от тях, е, че членуваме в ЕС. Това е огромно предимство за нас. Аз лично съм забелязал в международния бизнес, че е достатъчно да кажеш “we are based in the EU” или “we are in Bulgaria, member state of the EU”, за да започнеш да звучиш “легитимно” на конрахентите си. Трябва да благодарим, че не сме в Азия, защото на много от държавите там не се гледа с добро око, когато става въпрос за бизнес.

Има и друго предимство – когато нещо е произведено в България, може да му се сложи марка “made in the EU”, което моментално да качи предполагаемата му стойност в очите на купувачите. Тук въобще няма да споменавам фондовете и програмите, по които влизат милиони в родината ни.

Сигурен съм, че ако се замислиш, можеш да измислиш поне още 5-6 неща, които са ни в плюс от членството в ЕС.

 

Достъп до евтина работна ръка

 

Ако правиш бизнес в България и търсиш служители на локално ниво, можеш да намериш едно от най-добрите съотношения между качество на работната ръка и цена (говоря за квалифицираната работна ръка). Никак не е случайно, че сме станали една от топ outsourcing дестинациите в света. Тук могат да се срещнат топ програмисти, изключителни специалисти в дигиталния маркетинг и дизайна, както и много други специалисти, които да наемеш директно в офиса си, без да се налага те да са на другия край на света и да можеш да комуникираш с тях само по Skype.

Има и още нещо – в България студентите са склонни да работят, докато се учат, като го правят обикновено срещу минимални възнаграждения. Това не е точно така в чужбина. Не казвам, че съм съгласен с това, но такава е реалността. Което значи, че можеш да наемеш специалист по нещо (макар и още обучаващ се) срещу доста ниско възнаграждение, да го обучиш и да му дадеш работа, след като завърши. Така създаваш win-win ситуация!

 

Ниски бизнес разходи

 

Тук няма да се спирам на дълго и на широко. Като цяло, ако правиш бизнес в България, разходите са много по-ниски от тези в други страни. Например, можеш да се “включиш” за офис в центъра на София за под 150 лв. на месец. Ако търсиш (преди да ми кажеш, че това е невъзможно, ще ти кажа, че съм го правил). Успех с намирането на офис в центъра на Лондон за под 2000 паунда на месец! А ако продаваш онлайн, няма особено голямо значение къде е офисът ти.

Също така разходите за ток, вода, чистачи, такса смет и т.н., които са неизменна част от всеки бизнес, също никак не са високи.

 

Ниски данъци

 

България има най-ниските преки данъци в целия ЕС.  10 % корпоративен данък и 10 % данък върху доходите на физическите лица. И това ако не е огромно облекчение, ако тръгнеш да правиш бизнес. Нещо повече – страната ни има споразумения за избягване на двойно данъчно облагане. С огромен брой страни по света (ЕС, САЩ и т.н.). Това, с много уговорки, значи, че дори да генерирате доходите си в чужбина, ще бъдете обложени с данъци само в една от страните.

 

Страхотна startup култура

 

България има страхотна стартъп култура и много стартъп общества, които могат да помогнат на всеки да поеме по пътя на реализиране на мечтите си. Тук много лесно можеш да намериш прекрасни и амбициозни хора, с които да завържеш приятелства и бизнеси.

Мои приятели споделят, че и достъпът до дялов капитал при правене на бизнес в България от фондовете, които предоставят такъв, е много по-лесен, отколкото в чужбина. Не мога да го потвърдя от собствения си опит обаче, защото не съм набирал капитал по този начин по лични съображения.

 

Достъп до почти всякакво съдържание

 

Много хора не си дават сметка за това. С помощта на торентите ние имам достъп до почти всичко. До курсове, книги, коучиниги и какви ли не още източници на информация. Част от тях обикновено не са достъпни в почти никъде по света.

Бизнес в България

Бизнес в България

Ако един американец има 50$ в сметката си, той е доста “по-прецакан”, от българинът, който е в същото положение. Защо? Защото българинът може да се докосне до огромната съкровищница от знания, които предлага интернет, и да си изтегли най-добрите книги и курсове. Американецът не може да направи това. Тук оставям настрана въпросите на интелектуалното право.

 

Заключение

 

И преди някой да ме упрекне, че споменатото тук се отнася главно до бизнеси, които правят парите си извън България (насочени към чуждия пазар), ще ти кажа, че никой не те ограничава да правиш парите си на нашия пазар. Със силата на интернет ти можеш да пренесеш всеки продукт или услуга на световния пазар. Можеш да я представиш и продаваш пред огромна аудитория, която на всичкото отгоре е и много по-платежоспособна от нашата.

Сигурен съм, че ако започна да мисля, ще се сетя за още много причини, поради които бизнес в България е много добър избор. Ти също можете да се замислиш. И отново – фокусът определя реалността. Така че не се фокусирай върху проблемите на държавата (отчитай ги, но не се фокусирай върху тях). Вместо това се фокусирай върху възможностите, които са предоставени на всички нас. И благодари за това, че живееш в това прекрасно време и на това прекрасно място!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer