Кое е най-ценното качество за един предприемач?

“Не е достатъчно да правиш това, което обичаш,

трябва да се научиш да продаваш това, което обичаш!”

Velizar V

Velizar 33

Не знам дали съм ти казвал, макар в момента да съм предприемач, по професия съм адвокат (можеш да видиш повече за мен в раздел “About me”). Бях отличник в университета и съм работил в тази област през почти цялото ми следване.

Работил съм в две от най-големите адвокатски кантори в България. Кантори, които работят с някои от най-големите международни клиенти на територията на България. От работата ми там научих много ценни неща, които сега пренасям в собствения си бизнес. И ще ги споделя с теб!

Докато работех, забелязах колко добри специалисти бях всичките ми колеги. Топ адвокатите в България. Но това, което ми направи още по-голямо впечатление, бяха партньорите в адвокатските кантори (собствениците на адвокатската кантора).

Аз се учех главно от тях, защото винаги съм искал да бъда като тях, да приличам на тях и да имам успешен бизнес като тях. Какво според теб беше най-важното им качество? Не знам дали позна, но ще ти кажа – да създават клиент или казано с други думи – да осъществяват целта на един бизнес/предприемач. Защото каква друга би била целта на един бизнес, ако не да създава клиенти? И когато казвам клиенти, нямам предвид лайкове във Facebook или email list. Имам предвид хора, които вадят портмонетата и купуват.

Те просто бяха гениални в това! Гледах с удивление начина, по които говореха с клиенти, езика на тялото, убедителността, с която поднасяха информацията на живо и по email. Просто блестящо!

Кое е най-ценното качество за един предприемач

Престоят ми в тези две кантори си беше една школа за мен и аз пренесох много от нещата, които научих там, в сегашните ми начинания. И определено мога да кажа, че не сгреших с това. Дори в момента бих работил безплатно за някого, за когото знам, че може да ме научи да създавам клиенти по-ефективно, отколкото го правя сега.

Ако се замислиш, в големите на адвокатски кантори, консултантски къщи и т.н. има разделение на труда. Една голяма част от тесните специалисти работят по конкретни практически казуси (оперативната част на бизнеса). Те обикновено са добри в своята си област, но не могат да намират и да създават клиенти.

От друга страна седи партньорският състав, чиято основна задача е да “намира клиенти” и се грижи за цялостния облик на бизнеса.

Познай чии труд е по-добре заплатен. Едва ли имаш големи съмнения по този въпрос. Защо е така? Ще ти кажа – защото способността да намериш клиент в общия случай е по-ценна от способността да обслужиш клиент и да “отработиш” казуса. Отнася ли се това до всички области и случаи – твърдо не. Но е толкова често срещано, че може да се каже, че това е правилото.

Ще ти дам пример с моята сфера – правото. Ако аз намеря клиент, мога да намеря поне 5-10 блестящи адвокати, които могат да обслужат този клиент за 50% от сумата. И аз мога да прибера останалите 50%, без да си мръдна пръста (след като съм намерил клиента, разбира се).

Защо е така! Отново ще повторя – в общия случай умението да създадеш клиент е по-ценно от това да обслужиш клиент.

Ето защо, ако искаш да имаш собствен бизнес, трябва да се научиш да продаваш или поне да се “съюзиш” с някой, който може да продава. Това е най-важният skill, който трябва да имаш или да намериш, ако искаш да правиш бизнес. Защото какъвто и продукт да имаш, не можеш да си успешен, ако не можеш да го продаваш. Какъвто и талант да имаш, вероятно няма да имаш успех, ако не успееш да се промотираш добре и да се представиш пред правилната аудитория.

Кое е най-ценното качество за един предприемач

Написаното тук може да не се хареса на много хора, включително на теб. Но те съветвам да го приемеш, защото много по-лесно е да се приспособиш към света, отколкото да се опитваш да приспособиш последния към себе си. Последното те обрича на разочарование.

Както знаеш, аз никога няма да ти кажа нещо, без да те насоча как да постигнеш съответния резултат. Какво можеш да направиш, за да се научиш да създаваш клиенти:

 

  • Прочети двете ми статии за създаване на връзки – това работи и при създаване на клиенти
  1. Намери контакти и връзки, които ти трябват! – Част I
  2. Намери контакти и връзки, които ти трябват – Част II

 

  • Прочети статиите ми за изграждане на последователи в Instagram, за да можеш да се научиш как да градиш аудитория, на която после да рекламираш продуктите и услугите си.

 

  1. Как за 3 месеца натрупах 24 000 последoватели в Instagram и им продадох продукти за няколко хиляди лева
  2. Как за 3 месеца натрупах 24 000 последoватели в Instagram и им продадох продукти за няколко хиляди лева – част II
  3. Как за 3 месеца натрупах 24 000 хиляди последoватели в Instagram и им продадох продукти за няколко хиляди лева – част III

 

Това ще ти бъде напълно достатъчно на първо време, за да започнеш да изграждаш клиенти!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂

Успех!

Велизар


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer