Как постигнах кристална яснота в живота си (и как ти да го направиш)

Чудя се по кой път да поема? Tова е въпрос, който много пъти съм си задавал. Отговорът обаче много често не ме задоволяваше или още по-лошо – караше ме в посоки, по които след това съжалявах, че съм поел.

Често съм седял и съм мислил дали да продължа по един път, дали да сменя курса или направо да престана да ходя по който и да е път, а просто да отида някъде и да си пия коктейла на някой плаж 🙂

Да, правилно чу. Много пъти ми се е искало да зарежа всичко и да се откажа. За щастие не съм го направил. За още по-голямо щастие достигнах до решението на този проблем, което и ти можеш да приложиш. Решението, което ще ти даде път и яснота. А както казва моят приятел Юли Тонкин – яснотата е СИЛА!

Нека обаче първо те попитам – запитвал ли си се някога какво управлява живота ти? Не говоря за някое всемогъщо правителство или илюминати… 🙂

Питам за основният принцип, който определя поведението ти. Който те води напред. Който ти дава светлина, когато не виждаш пътя. Който ти помага да се изправиш, когато си паднал.

Много хора си нямат никаква идея какво ги води. Те действат хаотично и казват “да” на нещо спрямо настроението си.

Отговорът на повечето терзания, свързани с неяснотата, е нещо, което аз наричам основна цел в живота. Можеш да го наречеш и мисия, но аз лично не харесвам тази дума, тъй като се използва прекалено много не на място. Както се казва, вече и мандрите имат мисия. 🙂

Ето как да я намериш. Запитай се:

 

Ако ще умра днес, какво трябваше да се е случило в живота ми, за да съм удовлетворен от постигнатото?

 

Знам, че това е тежък въпрос, който не може да се отговори просто така. Бил съм там.

На мен лично ми отне поне месец постоянно мислене, за да успея да си изясня основната цел в живота ми.

Но си заслужаваше – сега вече имам огромна яснота за това какво ще правя и какво няма да правя, знам на какво казвам не и на какво да, приоритетите ми са ясни.

Знам, че много си слушал за основната цел в живота и вероятно малко си правил по въпроса. Това предстои да се промени днес. За да насоча още повече, ще ти дам моята основна цел в живота и ще ти кажа защо избрах нея.

Ето я и нея:

 

I want to make sure that I am the best I can be physically, financially and in my relationships so that I can faithfully teach & coach others to their potential!

 

И сега ще ме питаш защо е на английски. Защото аз, за добро или лошо, мисля на английски. Ако не ти харесва си го преведи с Google. 🙂

Основната цел за мен има 2 части и ще ги опиша тук, защото смятам, че ще ти е от полза, когато ти започнеш да мислиш върху тези въпроси.

  • Първата част е свързана с това, което искам да постигна за себе си – искам непрекъснато да напредвам в областите здраве, финанси и отношения с другите. Забележи, че тук не слагам крайна точка. Макар във всяка една от тези области аз да имам конкретна цел, за мен е важно не толкова докъде ще стигна в тези области, колкото чувството за постоянен напредък.  

Ако четеш блога ми, знаеш, че за мен животът е пътешествие, а не крайна цел и аз смятам да пътешествам към усъвършенстването си до последния си дъх.

  • Втората част е свързана с това, което искам да дам на другите. Тя е свързана с първата част, защото аз искам да направя нещата от нея точно за да мога да постигна втората част – да променям живота на хората чрез преподаването си.

Не ми се струва честно да преподаваш нещо за което си нямаш понятие. Може би това е малко старомодно мислене с оглед на това, че вече всеки преподава всичко, но аз искам да съм чист пред себе си.

За да преподаваш нещо, трябва да си извървял пътя – точно това искам да направя аз – да извървя пътя и да го познавам добре, за да може после да мога да покажа на хората с чисто сърце.

Ето ти още малко насоки за откриване на основната цел:

  • Сложи една цел, която да е свързана с теб като човек и с твоето развитие.
  • Сложи една цел, която да е свързана с това, което ще дадеш на другите.
  • Не забравяй, че можеш да променяш основната си цел – тя не е статична. Ако поемеш по определена посока и тази посока не ти допадне и не се чувстваш удовлетворен от нея, винаги можеш да  я смениш.
  • Когато ти е трудно или се чудиш по кой път да поемеш, се върни към основната си цел.
  • Просто го направи – седни помисли върху основната си цел поне час. Не го отлагай и не се опитвай да бъдеш перфектен – просто действа и нагаждай след това. Да дадеш яснота на живота си може да струва повече от 1000 прочетени книги за теб, които ще ти отнемат доста повече време.


А що се отнася до мен – сега вече знам дали ще държа коктейл на някой плаж. Отговорът е – не дългосрочно. Тъй като дългосрочното държане на коктейл няма да ме направи по-добър физически или финансово, нито ще успея да променя живота на когото и да е.

А коя е твоята основната цел за твоят живот?

Успех!

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer