Намери връзките и контактите, които ти трябват! – Част II

В първата част от статията ти обясних как да намериш подходящите за теб контакти и да определиш конкретни хора, с които искаш да установиш контакт. В тази статия ще ти кажа как точно да започнеш разговора с правилните хора. Да започваме!

 

Ментална настройка

 

Двата стълба на менталната настройка са:

  • Винаги бъди настроен на вълна, че ще ДАВАШ стойност, a не че ще взимаш такава – никога не тръгвай с нагласата, че само ти ще имаш полза от контакта ви.
  • Тръгвай с нагласата, че ще опознаеш контакта максимално много, а не че ще говориш само за себе си.

Много хора ще кажат – “Аз знам това!”. Не съм сигурен, защото огромна част от хората, който ми пишат, искат само да взимат стойност от мен и никога не са споменали какво ще дадат, ако се срещна с тях.

Едно е да го знаеш, съвсем друго е да го живееш и да го направиш част от характера ти. А тогава наистина ще ти се отплати!

Преди време се срещнах с едно момче, което два часа ми разказваше своята житейска история. Нямам нищо против това, но той не получи никаква стойност от срещата ни и загуби и своето, и моето време. И ситуацията беше lose-lose.

Никога не прави lose-lose. Винаги търси как можете да сте си полезни взаимно, като първо помисли как ти можеш да бъдеш полезен.

 

Как да се представиш на живо

 

На това няма да се спирам, защото смятам да ти дам най-силното оръжие, което имам. И това е книгата The Last Prospecting Guide You’ll Ever Need на Bob Berg.

В тази книга има всичко, което ти трябва, за да се представяш добре в ситуации на живо. Ако завързваш повечето си контакти така, по-добре сложи тази книга под възглавницата си.

Също така можеш да прочетеш и How To Win Friends And Influence People на Dale Carnegie.

Не ти трябва да четеш НИЩО друго по темата. Сериозно. Няма нужда да се заливаш от информация, която само може да те обърка. Просто хвани най-доброто и се придържай към него.

контакти

 

Отношенията между хората никак не са толкова сложни, колкото ни се представя, и хората никак не са толкова различни, колкото ни се представя. Хората до голяма степен са еднакви и реагират на еднакви неща – оставям на теб да разбереш кои са тези неща!

Направи тези две книги твои добри приятели и се връщай към тях многократно, а не само да ги почетеш веднъж и да забравиш за тях!

И въобще – добрите книги са като добрите приятели – не искаш да се видиш с тях само веднъж и после да ги забравиш, нали?  🙂

 

Как да се представиш в интернет

 

Тук ще ти дам моето “типово съобщение”, с което се представям пред хората и компаниите в интернет. В няколко разновидности то ми е служило пред огромен спектър от хора и компании – от мултимилиардни компании до едни от най-успешните хора в света в моята област.

И така – ето го най-доброто ми съобщение!

Здравей Х,

Знам, че времето ти е ценно, затова на първо място искам да ти благодаря, че четеш това.

Искам да ти благодаря и за всичко, което правиш за другите със своя (бизнес/начинание/продукт/услуга).

 

Вариант I: Наистина чувствам, че посланието ти трябва да стигне до повече хора и в тази връзка искам да те попитам дали има начин да промотирам твоя (продукт, услуга, семинар и т.н.) пред моята аудитория.

Вариант II: Бих искал да те попитам дали бих могъл да съм ти полезен по някакъв начин. Наистина много бих се радвал да помогна, ако е възможно. 

Благодаря ти предварително за отделеното време!  

С поздрав,

Y

Няколко съвета за употреба:

  • Когато го използваш, не забравяй менталната настройка. Тя е много по-важна от самите съобщения. Винаги се връщай към нея, когато ти предстои да се представяш пред други хора.
  • Каквото и да ти кажа не е универсално и ще трябва да го нагодиш спрямо съответната ситуация, спрямо целите ти и спрямо човека, на когото пишеш. Малък пример за това е, че ако човекът е много по-възрастен от теб, в никакъв случай не трябва да му пишеш на ”ти”.
  • В НИКАКЪВ случай не го копирай без промяна – не искаш да използваш съобщение, което ще бъде видяно от хиляди хора.

Контакти

Продължение

 

Какво да правиш след първоначалния контакт:

  • След като си поговорите, задължително продължи да даваш стойност на човека. Когато попаднеш на интересна статия/материал/възможност, задължително му я прати.
  • Не забравяй рождения му ден (ако имаш достъп до тази информация).
  • Честити му важните събития/новите придобивки, за които знаеш.
  • Не прекалявай с хвалбите – както казва Дейл Карнеги, това, което трябва да дадеш на човека, е “honest appreciation”, а не лицемерие.
  • Създай си навика да си записваш всичко важно за този човек, което той ти каже (аз лично имам Note в Evernote, в който си записвам такива неща). След това го използвай в разговорите. Прави страхотно впечатление, защото никой не го прави.

Чак след като си давал стойност за определено време, можеш да поискаш нещо по-голямо от човека, например да ти бъде ментор, да те научи на нещо, да те наеме на работа и т.н. Ако си изиграл картите си добре, почти сигурно ще се съгласи, ако не го спират обективни причини.

Виждаш ли колко е яко да гледаш win-win?

Успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 😛 


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer