С поглед в бъдещето или как бъдещият ти “аз” да ти бъде благодарен

Преди няколко години попаднах на един цитат, които успях да направя част от себе си, и сега гледам на всяко свое начинание през призмата му. Този цитат е “Направи нещо днес, за което бъдещият ти “аз” ще ти бъде благодарен”. Тоест, работи с поглед в бъдещето. И това се отнася до всички области на живота, не само в бизнеса.

Инвестиция

Да речем, че ти си човек, които работи на обикновена работа и харчи всичко, което изкарва. Не спестяваш нищо. Какво ще се случи, ако си загубиш работата.

Ще ти кажа, защото това бях аз преди две години. Това, което се случи, е, че преминах през един от най-трудните етапи в живота си. Етап, през който останах на улицата. Трябваше да живея при приятел, за да мога да си стъпя на краката отново. Налагаше ми се да ям филии със захар за вечеря, за да спестявам пари.

Всичко това, защото не работех с поглед в бъдещето. Харчех всичко, което изкарвах и не трупах активи. Това се оказа огромна грешка.

И сега сигурно си казваш “да, но аз имам поглед в бъдещето и това, което се е случило на теб, не може да се случи на мен”.

Инвестиция

Така ли? Да видим. Седни удобно, извади лист хартия и напиши 3 неща, които направи днес с поглед в бъдещето. Не се ограничавай само до икономическата страна на нещата, напиши и инвестициите в здравето си, в отношенията си с други хора и т.н. Ето ти няколко примера от мен:

Днес, (дата), аз направих успях да направя следните неща с поглед в бъдещето си:

  • Спестих Х лева
  • Натрупах Х email subscribers
  • Четох Х часа
  • Тренирах Х часа

Напиши нещата, при които нямаш immediate gratification (незабавен резултат), тоест резултатът от усилията ти не се материализира веднага, а някъде в бъдещето, където ще бъдеш благодарен на себе си за това, което си направил.

Да искаш да получаваш immediate gratification (незабавен резултат) е работнически mindset. Работниците работят и искат всеки месец да получат Х пари за работата си. Това е mindset, който няма да ти служи добре, независимо дали работиш за някой друг, за себе си или имаш бизнес.

Обратното на това е предприемаческият mindset, където правиш нещата, без да очакваш незабавен резултат от действията си. С други думи работиш с поглед в бъдещето.

И ако сега ми кажеш, че си служител, аз ще ти отговоря, че това в никакъв случай не те освобождава от отговорността да гледаш в бъдещето и да развиеш предприемаческия mindset. Да, можеш да го направиш, докато работиш за някой друг.

Според мен всеки трябва да гледа в бъдещето, защото не знаеш кога ще ти се наложи да разчиташ на това, което си заделил за бъдещето.

Преди да се разделим, ще те помоля да направиш две неща:

  • Наистина да направиш упражнението. Знам, че не си го направил преди малко. То ще ти даде яснота какво точно правиш и, ако го правиш всеки ден, ще придобиеш този mindset да действаш с поглед в бъдещето!
  • Постави си цел да правиш поне 3-4 неща всеки ден с поглед в бъдещето.

Ще ти се отплати!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 

Успех!

Велизар


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer