Какво научих от покупката на iPhone X

Когато за първи път видях представянето на новия iPhone X, реших, че ще си го купя веднага, щом излезе в България, независимо от цената.

Седмица преди премиерата в България обаче сякаш съдбата ми прати една доста интересна статия. В нея прочетох една интересна стратегия, която или не бях срещал до този момент, или не ѝ бях обърнал достатъчно внимание.

И реших да я приложа към покупката на iPhone X. Получи се нещо много интересно, за което искам да ти разкажа сега.

Стратегията гласеше следното: трябва да се награждаваш само ако си заслужиш съответната награда.

Какво научих от покупката на iPhone X

Тоест, да се предизвикаш да направиш някаква положителна промяна в живота си – да извършиш нещо, от което се страхуваш, или просто да се накараш да действаш по определена посока и чак след като успееш да го направиш, да се наградиш с каквото искаш.

Знаех, че по принцип тази концепция е добре да се прилага от най-богатите хора в света към децата им – те си заслужават или изработват това, което искат, а не им се дава наготово.

Но нямах идея, че това може да се приложи и в личния ми живот – когато купувам неща за себе си.

Тази концепция ми стана интересна, а аз по принцип съм експериментатор по душа. Ето защо реших да не си купувам телефона направо, а да си го заслужа.

Поставих си една единствена цел, защото беше краят на годината (или както се казва на английски – Q4), a това е доста силен бизнес период, съответно повече работа за мен.

След месец седнах на бюрото с празен лист хартия да поразсъждавам върху резултатите от поставената цел и разбрах, че съм я постигнал!

Купих си телефона и бях супер щастлив от това!

Та, защо ти разказвам всичко това:

  • Целта, която си поставих и постигнах за този период, е цел, която никога нямаше да си поставя, ако не бях прочел това за наградата. След като направих равносметка, излиза, че постигнах една цел повече за годината.
  • Телефонът ми е много “по-сладък”, когато съм си го заработил, а не когато просто съм си го взел. Някак го ценя много повече, защото го свързвам с целта, която постигнах, вместо само да си го купя.

Какво научих от покупката на iPhone X

Знам хора, които се “награждават”, без да са го заслужили. 

Аз самият преди бях така – когато нещо ми хареса, просто го купувам, без да се замисля дали не мога да използвам тази ситуация, за да подобря някой навик, да направя нещо, което отлагам, или от което ме е страх!

Сега вече не е така при мен! И който каквото иска да ми говори за материалните стимули – те работят. А това, че работят, значи, че можеш да ги използваш, за да постигнеш неща в живота си, които искаш.

Примери:

  • Ако не работя концентрирано поне 4 часа, няма да изляза вечерта с приятели.
  • Ако през седмицата не съм написал поне 2 статии, няма да отида на почивката с майка и татко.
  • Ако не тренирам 4 пъти в седмицата в продължение на 1 месец, няма да си купя нов лаптоп.

И, не, не е нужно да се чувстваш заслужил за всичко, което си купуваш. Но ако ще си купуваш нещо по-голямо (например нова техника или почивка), защо не използваш момента, за да се предизвикаш да си го заслужиш – така хем ще го цениш повече, хем ще имаш възможност да промениш някой навик и да подобриш живота си като цяло.

Отсега нататък преди по-големи покупки винаги ще си поставям някакво предизвикателство.

Пробвай го и ти!

Успех!


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂

СТРАНЕН УРОК, който научих от покупката на iPhone X

 


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer