Безценните бизнес уроци, които научих по трудния начин

“Имаме проблем” – с тези думи ми се обади един от бизнес партньорите ми в 8 часа сутринта!

Аз, разбира се, не бях станал още. В последно време не ми се ставаше рано и гледах да не си давам много зор. Бях пуснал юздите на бизнеса си и се занимавах с какви ли не неща, но не и със същественото.

бизнс уроци

Веднага се оправих и отидох в офиса, където той ме чакаше… и беше доста притеснен. Час по-късно вече ми беше ясно, че това е най-големият бизнес удар, който съм понасял някога. А аз съм понасял много или поне много повече, отколкото ми се иска.

10 дни по-късно всичко вече беше решено и оправено, но:

  • Оборотът ни се сви с около 40%
  • За 10 дни се убихме от смазваща работа и стрес, за да оправим ситуацията
  • Уволнихме над 30% от персонала си

И всичко това заради няколко бизнес грешки, които не успяхме да забележим или забелязахме късно. Бизнес грешки, които ми се щеше да знам и да успея да предвидя и предотвратя. Но не успях.

Горчивата истина за тези грешки беше, че те са допуснати не толкова от незнание, колкото от просто “сваляне на гарда и движение по течението”. Вярвах си, че съм опитен и вече мога всичко, но бях приземен… грубо.

За щастие всичко вече е наред, но горчивият вкус си остава. Ако си тръгнал по пътя на собствения бизнес, искам да се опитам да те предпазя от тези грешки, защото, както знаеш, хубаво е да се учим от грешки, но тези грешки не е нужно да са наши!

 

Ето ги и самите уроци:

Наглеждай бизнеса


Преди време бях чел, че Sam Walton (създателят на Walmart), рядко делегира на 100% важните задачи, а предпочита да “наглежда” изпълнителите, на които ги е възложил. В книгата това се наричаше watching over the shoulder или нещо такова.

Смисълът е да не се доверяваш изцяло на някой изпълнител, а винаги да следиш дали крайният резултат е със задоволително качество.

Това е едно от нещата, които аз не правех. Излизания до късно, кафета всеки ден, нефокусирана работа, късно ставане – всичко това бе част от програмата ми.

Имам чувството, че в този период зарязах голяма част от нещата, които ме доведоха докъдето съм. Свалих гарда и това имаше своите последици…

Да, знам, че на всички ни се продава идеята, че трябва да изградим бизнес, за да можем после да лежим на някой плаж и да си пием коктейла. Тези очаквания имат два проблема:

  •   Не че това е невъзможно, но просто не е реалистично, поне не в пъвите няколко години на бизнеса.
  •   Човек с mindset, че ще направи пари, за да почива рядко става богат (по мои наблюдения никога не става богат, но допускам, че има изключения).

Ето защо е добре, до каквато и степен да сме успели да аутсорснем и делегираме бизнеса, да му хвърляме по едно око от време на време. Никой не е загрижен за бизнеса ти толкова, колкото ти, trust me!  

 

Не дръж яйцата си в една кошница


Бизнесът много прилича на dating-a. Една от най-големите прилики между двете е, че ако нямаш достатъчно възможности, обикновено се проваляш или поне не постигаш това, което искаш.  

Ако се хванеш за една единствена възможност и заложиш всичко на нея, има малък шанс да спечелиш и голям шанс да се провалиш. А, както знаеш, аз обичам да залагам на това, което ще ми донесе най-голям шанс за победа (не че го направих в този случай).

Ето защо никога не разчитай само на един тип инвестиции, един доставчик на продукти или дори един служител. Винаги имай още опции, защото, ако заложиш всичко на едно нещо и то се окаже непечелившо, щетите могат да са големи.

бизнс уроци

 

Идентифицирай правилно силните и слабите страни на служителите

Чувал ли си истории за служители, които успяват да се изкачат до ръководно ниво само за да се провалят?

Аз лично съм, но никога не съм се замислял дали са истина. След гореописаната криза вече знам, че са истина!

Хората имат определени силни и определени слаби страни. Лидерите трябва да успеят да идентифицират силните страни на служителите си и да им дадат функции, които отговарят на тези силни страни. Аз, като лидер, трябваше да направя точно това! 

Колкото и ясно да звучи написаното по-горе, аз се провалих в изпълението му и някои хора в бизнеса ми бяха на позиции, които не отговаряха на качествата им. И това беше мой провал, а не провал на тези хора и аз си давам ясна сметка за това! 

Е, това бяха уроците! Ще завърша с една мисъл на Аристотел:

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”

Не забравяй, че успехът е по-малко крайна дестинация и повече процес. Аз се държах сякаш съм стигнал до тази дестинация и забравих за процеса. А той ме направи човекът, който съм.

 

Не прави тази грешка!

Успех,

 

Велизар

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer