Искрено и лично за парите – част I

Всички сме чували фразата “парите са коренът на всяко зло” или “парите не носят щастие”. Обикновено тези фрази за парите се употребяват от хора, които никога не са имали, и е много вероятно с това мислене и за в бъдеще няма да имат никакви пари. Защо е така?

Истината е, че една от основните пречки на хората в България да тръгнат по пътя на богатството и изобилието е, защото парите имат много лоша репутация. Почти всеки с пари тук е смятан за мутра, измамник или поне малко непочтен. Отвсякъде ни заливат “идеи”, че едва ли не е благородно да си беден и да нямаш достатъчно пари. Дори бегъл поглед във Facebook показва множество постове, които ни казват:

  • “Важно е сърцето да е пълно, не ръцете”
  • “Парите не са важни, важна е любовта”
  • “Парите не носят щастие!”

Освен че това са доста повърхностни изказвания, мога да се обзаложа, че хората, които говорят така, никога не са имали пари и не са успявали да им се наслаждават. И вероятно няма да имат.

Освен това самото сравнение е неправилно. Да сравняваш любов с пари е като да сравняваш кораб с кола – и двете превозни средства “вършат работа”, когато трябва да се придвижваме по съответния терен, но на терена на другото превозно средство не вършат много работа. По същия начин животът се разделя на различни области – любовта е най-важната част от нейната област, но в областта на професионалното развитие няма никакво значение. Там важни са парите и удовлетворението от работата. Аз смятам, че човек не трябва да се фокусира върху една област от живота си, а да опитва да работи върху всички.

Още нещо типично за България е, че тук дори приказките ни казват, че е лошо да си богат. Забелязали ли сте, че във всяка приказка чорбаджията е лош, а добрият е беден. Тоест, още от малки ни облъчват, че да си богат е лошо нещо. Андрешко е положителен герой. Едва ли не се изкарва, че да си беден е благородно. За мен лично не може да е благородно някой да не може да поеме отговорност за това, което се случва в живота му, а бедността е резултат именно от това. Бедността за мен значи липса на отговорност. Струва ти се твърде грубо? Тогава не чети по-надолу.

И така – в какво “резултира” това мислене, че парите са нещо лошо? Да приемем, че мъж и жена са женени и мъжът непрекъснато казва на жената “махни се, ти си зло” и “нямам щастие с теб”. Дали тази жена би седяла при мъжа си дълго време? Едва ли. Точно така работи и играта на парите – никога няма да получиш това, което смяташ за зло, защото мозъкът ти инстинктивно ще отхвърля тази “опасност” за самия теб и ще те предпазва от нея. Защото мозъкът е устроен така, че те предпазва от всичко, което мислиш за опасно! Така подсъзнателно ще блокираш достъпът си до изобилието, което е налично за теб, ако отвориш очи и поемеш отговорност за живота и съдбата си (започвам да звуча малко като в “Тайната”, знам).

В тази връзка, по-надолу ще се опитам да изброя част вярванията, които блокират достъпа ти до изобилието, и да изложа собственото си мнение за всяко от тях.

 

Парите са коренът на всяко зло

 

Това уж трябва да е цитат от Библията. Истината е, че цитатът е друг – любовта към парите е коренът на всяко зло.

И като се замислим, наистина любовта към парите поражда зло, желанието да умножаваш богатството си, докато последното не достигне до патологични размери, да трупаш пари само заради самото трупане. Когато нямаш достатъчна причина (или достатъчно “защо”), за да преследваш повече пари, не го прави. Няма да ти донесе щастие.

Парите

Освен това парите никак не са коренът на всяко зло. Те могат да бъдат използвани като “корен на добро” – вижте например Бил Гейтс и неговите благородни начинания в последно време. Според мен липсата на пари е именно коренът на голяма част от злото по света.

 

Богатите хора са зли

 

Едно от най-грешните схващания що се отнася до парите. Познавам доста богати хора (включително и милионери и мултимилионери) и мога да ви уверя, че богатите хора са едни от най-благородните, всеотдайни и великодушни хора.

От друга страна, бедността трудно може да доведе до тези добродетели. Дори напротив – бедността често води до завист, омраза и отчаяние, които вече могат да бъдат корени на много злини. Както казва Вълка от Уолстрийт – “няма нищо благородно в бедността”.

 

Парите развалят хората

 

Тук мога да се съглася, но само по отношение на хората, които са получили парите наготово. Имам достатъчно примери пред себе си на хора, които са “покварени” от парите, защото винаги са ги получавали наготово и никога не са работили за тях. Съответно последните не ги ценят и се превръщат в сноби, което за мен е може би най-отвратителната порода хора. Да си сноб е патологично състояние, което се поражда от презадоволеност. Никой не се ражда сноб.

Парите

Снобите парадират с местата, на които ходят, и с колите, които карат, без да са ги изкарали. Никога не бъдете такива. Аз дори имам места в София, в които не ходя дори сега, защото ги свързвам със сноби.

 

Парите променят хората

 

Според мен парите не променят хората – те просто правят качествата им по-видими, по-силно изразени. От тази гледна точка парите играят ролята на усилвател, който усилва това, което е вече там.

Затова винаги съм се чудил на хората, които казват, че “когато забогатея, ще бъда щедър, а сега не съм, защото нямам възможност”. Напротив – ако сега, когато нямаш много, не си щедър, никога няма да бъдеш щедър, защото не си култивирал в себе си това качество, а то няма да се появи като следствие на парите.

 

Хората ще ми завиждат, ако стана богат

 

В някаква степен това е вярно, но до голяма степен зависи от теб. Какво правиш, когато говориш с хората за пари – дали само се хвалиш колко имаш или им показваш всячески, че и те могат да го направят. Помагаш ли им или се опитваш да ги притиснеш и да им покажеш колко си “велик”.

Парите

Ако хората се отдръпват от теб, въпреки че им показваш, че и те могат, и се опитваш да ги вдъхновиш, това не са хора, които си заслужават. Радвай се, че не са вече в живота ти.

 

Когато забогатея ще бъда самотен

 

Това зависи изцяло от теб. Отново огромна роля играе отношението ти към другите хора. Обгради се с хора, които мислят като теб и имат цели като твоите. Може дори все още да не са успешни, но трябва да го имат за цел.

Аз винаги съм смятал, че еднаквостите се привличат, а не противоположностите. Ако си успешен и всеотдаен, ще привлечеш правилните хора, повярвай ми.

 

Не съм създаден, за да бъда богат

 

Изключително унищожително вярване. То се базира на така наречения страх от успех (да, такова нещо съществува, то е обратното на страха от провал). Това са хора, които казват, че скъпите коли и къщи не са за тях и винаги си поръчват най-евтиното в заведението, защото тези неща “не са за тях и не им харесват”. Отново – мозъкът ти винаги ще иска да те предпази от опасност, така че не очаквай някога да ги имаш, ако мислиш така.

 

Парите не носят щастие

 

Може би най-разпространеното погрешно схващане. Истината е, че малко неща на този свят носят повече щастие от парите.

Да можеш да правиш това, което искаш, да си осигурил семейството си, да можеш да пътуваш и да се чувстваш сигурен – това нещастие ли е?

Правилно е да се каже, че не само парите носят щастие. Щастието има и други елементи освен парите, но това не значи, че парите не са важна част от него. Отново – животът има различни сфери и човек трябва да се развива във всяка една от тях

И за финал – не си поставяйте фалшиви ограничения. Няма нищо по-благородно от това да си богат и да помагаш на хората около теб и да ги вдъхновяваш. Няма почти нищо по-неблагородно от бедността. Така не помагаш на никого.

В следващата статия ще ти кажа в какво според мен трябва да вярват хората, които искат да имат много пари, и как могат да променят разбиранията си в тази посока?

Дотогава – успех!

Ако тази статия ти е харесала, моля сподели я с приятели! 🙂


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer