Как победих социалните мрежи

Тин!!! Или там какъвто е звукът на нотификациите на телефона. Грабваш го само за да погледнеш какво се случва. И убиваш половин час, след което имаш огромни проблеми да се върнеш към работата, която си вършил преди.

За мен лично това беше доста познато. И всеки ден предавах продуктивността си за сметка на безцелно и в много случаи безсмислено браузване в социални мрежи.

А социалните мрежи са като ножовете – можеш да си режеш салата с него, може и да убиеш човек. В случая говорим не за човек, а за продуктивност, а, както предполагам знаеш, цената за това е доста висока.

За да съм напълно честен с теб, държа да отбележа, че аз също не съм идеален що се отнася до социални мрежи.

Facebook вече не ми е интересен, но YouTube… Уж гледам някакво образователно видео, а след 30 минути се озовавам във видео за това как да говориш с жирафи. 🙂

За щастие намерих няколко готини решения за това как можеш да ограничиш такива разсейващи сайтове, без да се налага да ги премахваш изцяло от живота си!

И смятам да ги споделя с теб! Да започваме!

 

Нотификации и приложения

 

На телефона и на лаптопа си вече не позволявам никакви нотификации. Буквално никакви (освен тези от календара и от Things – програмата, която използвам, за да менажирам задачите си).

Нямам приложенията на Facebook, Messenger и Youtube на телефона си.

Това ми позволява да не се разсейвам когато работя, но и като цяло намалява възможността да започна да скролвам безмозъчно по нюзфийда си!

 

Facebook

 

Използвай приложението на Chrome – News Feed Eradicator. То унищожава News Feed-a ти и го заменя с цитат. Ето как изглежда:

Честно да си кажа, аз не съм гледал нюз фийда на Фейсбук сигурно вече 4-5 месеца и никак не ми липсва. Една от причините е именно това приложение.

Дори да е инсталирано, си имаш достъп до групи, събития, страници и профили. Просто нямаш нюзфийд. Яко, а? 🙂

Освен това, както вече споменах, съм премахнал приложението на Facebook и Messenger на телефона ми, а и през браузъра не мога да вляза лесно. Сложил съм доста сложна парола, която трябва да копирам от бележките си и за мозъка ми става прекалено сложно да се занимава. 🙂

 

YouTube

 

Него, както и други разсейващи сайтове,  ги “боря” с Block Site. Слагам ги в блок листа и слагам парола на приложението. Но не която и да е парола, а доста сложна парола, половината от която трябва да копирам от Notes (приложението ми за бележки), a другата половина трябва да пиша.

Ето как изглежда приложението в действие:

Нямам YouTube и на телефона си.

Това ме възпрепятства да правя импулсивни проверки на тези сайтове, защото мозъкът ми вече възприевма импулсивната проверка като прекалено сложно нещо.

Резултатът: Реално влизам само когато ми се наложи да вляза.

 

Instagram

 

Него го блокирам с много трудна парола, която трябва да копирам и после да допиша, за да мога да вляза.

Така го проверявам само по 3-4 пъти на ден, вместо 40.

След всяка проверка излизам и копирам нещо друго, за да може да се махне копирането на паролата. Тоест, ако искам да вляза пак, трябва отново да влезна в Notes, да копирам паролата и т.н.

Знаеш, че аз съм голяма фен на блоковете от време, през което вършиш най-важната си работа. Ако направиш това, което ти казах в тази статия, ще можеш можеш много по-ефективно да се концентираш по време на такива блокове, което ще те доведе до по-голяма ефективност и вероятно по-добър живот. 🙂

И още нещо – не игнорирай малките неща, като това дали ще се разсееш от работата си, като погледнеш телефона.

Както правиш малките неща, така правиш и големите, защото големите не са нищо друго освен натрупване на много малки. Така че се замисли следващия път, когато искаш да се разсееш. Всичко си има цена!

Успех!

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се каних да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


 

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer