Неподозираната сила на празния лист хартия

Когато за пръв път чух Браян Трейси да казва за силата на празния лист хартия, бях дълбоко усъмнен, че това, което казваше, е истина. Просто звучеше прекалено лесно и прекалено добре, за да бъде истина. А такива неща рядко работят.


Все пак нещо ми подсказваше, че трябва да го пробвам – все пак какво мога да загубя?

След няколко дни отлагане го пробвах… Резултатът беше… невероятен. Считам изграждането на навика да използвам неподозираната сила на празния лист хартия един от най-важните навици, които си изградих за годината!

Е, какво е това, което си научил?

 

По време на семинара си в България, Браян Трейси каза едно просто изречение – always block time to think on paper  (цитатът е приблизителен).

Смисълът е, че какъвто и проблем да имаш, той в голяма част от случаите може да бъде решен с фокусирано усилие на мисълта за определен период от време, направено пред празен лист!

Е, изглежда прекалено лесно, нали? Така е, но е супер ефективно!

Ще ти кажа моите резултати от това:

  • След като започнах да го правя, увеличих продажбите в бизнеса си с минимум 30%, защото успях да идентифицирам дейностите, които ми носят най-голяма възвръщаемост и да генерирам невероятни идеи за растеж.

 

  • Започнах редовно да ходя на фитнес, защото си направих толкова елементарна и проста за следване програма, че нямаше как да кажа “не”.

 

  • Подобрих отношенията с близките си, защото си създадох навик да си записвам в телефона, когато обещая нещо, и това ми помогна винаги да изпълнявам задълженията си. Направо си се превърнах в един от най-trustworthy хората в моята среда. 

Това е много хубаво, но как да го използвам?

 

лист хартия

Е, смятам, че вече те запалих да пробваш тази система! Ето ти насоки как да го направиш най-ефективно (тези правили са от моя опит, а не от Браян Трейси):

  • Блокирай 1 час на телефона си – тъй като вероятно 1 час ще бъде прекалено много за теб, ако не си свикнал да се концентираш, пробвай първо с 20 минути и малко по малко увеличавай времето, докато стигнеш до 1 час.

 

  • Ходи до тоалетна, вземи чаша вода до теб и ако трябва, хапни нещо – това се прави, за да си гарантираш, че няма да мърдаш цял час от мястото си.

 

  • Сложи телефона си на самолетен режим, за да може никой да не те притеснява.

 

  • Седни в удобна поза и напиши най-отгоре на листа хартия проблема, върху който ще мислиш.

 

  • Действай, като имай предвид, че нямаш право да ставаш в продължение на един час (освен ако апартаментът не се запали).

 

  • Не ограничавай мозъкът си по никакъв начин – представяй си, че си неограничен във възможностите си да се справиш с проблема и остави съзнанието ти да се развихри!

 

Нека това бъдат всички правила! Не искам да те ограничавам прекалено много с тях, защото знам, че това може да бъде контрапродуктивно.

И още нещо много важно и… много странно – аз принципно не вярвам твърде много в свръхестествени сили, но когато правиш посоченото по-горе, започват да ти идват идеи, които сякаш не са твои, а ти биват “спуснати” отнякъде! Не се шегувам! 

Знам, че звучи малко странно, но и мои приятели са споделяли, че в условия на пълна концентрация върху определен проблем, сякаш времето спира, откриваш кътчета в съзнанието си, за които не си и предполагал, и невероятно добри решения на проблеми се раждат.

Дори един приятел нарече силата на празния лист хартия “метод за сваляне на идеи от кораба-майка”. Мисля, че това е едно от най-добрите описания, които съм чувал!

Но няма защо да ми вярваш – пробвай го само и сподели впечатленията си! Този навик ЩЕ промени живота ти! Нямам съмнение в това!  

Успех!

Велизар


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer