Тъмната страна на четенето

Не познавам човек, който да е чел повече от мен. Преди време щях да кажа това като хвалба, но днес никак не го чувствам така.

Преди време бях буквално пристрастен към поглъщането на нова информация. Четях или слушах аудио книга по няколко часа на ден – буквално във всяка свободна минута.

И четенето ми даде много – сигурен съм в това. Човекът, който съм сега, го дължа до голяма степен на това.

Но непрекъснатото четене направи и нещо друго. Нещо, за което много малко се пише и говори.

И то е, че тотално се обърках. Буквално! Морето от информация е огромно и много трудно можеш да не се “удавиш” в него, ако четеш непрекъснато, както правех аз.

Проблемът, когато си обръкан, е, че не предприемаш действие. Както се казва на английски “a confused mind does not buy” или обърканият мозък не купува.

В моя случай беше “обърканият мозък не предприема действие”. И така – аз си поглъщах все повече и повече информация и не предприемах действие по 99% от нея. В тази ситуация на практика аз поемах все повече и повече информация и задръствах мозъка си с нещо, което не ми трябва.

Всъщност решението на това е съвсем просто. Не прекалявай с четенето и не се превръщай в “наркоман”, който винаги търси нова и нова информация.

Направи точно обратното – стани приятел с малко на брой, но качествени книги или други източници.

Направи ги свои приятели. Приятели, с които искаш да се виждаш често. “Навестявай” ги винаги, когато имаш нужда от съвет по съответната тема. Ще ти кажа кои са моите такива книги в следващата статия.  

Не оставяй на обществото да ти продаде идеята, че си само на една книга разстояние от мечтаното тяло/бизнесът на мечтите ти/връзката на живота ти.

Защото вероятно не си. Много по-вероятно е да си на няколко действия разстояние от това, което искаш, отколкото на няколко книги.

Мисля, че хората (включително аз) сме толкова пристрастени към поглъщането на нова информация, защото това е лесното решение. Да, седиш си и си четеш.

Не се налага да отидеш до сладкото момиче в бара (или готиното момче) и да рискуваш да бъдеш отхвърлен. Не се налага да се опитваш да продаваш на хора, които не познаваш. Дори не се налага да си мръднеш задника и да отидеш да тренираш.

Но познай какво – точно тези неща ще ти донесат резултатите, за които винаги си мечтал. Не следващата книга за това как се продава или как се заговаря момиче или момче. Не следващият курс или семинар.

Както казва Jim Rohn, за да успееш, трябва непрекъснато да прилагаш фундаментите.

Ето го и на английски:

“Success is the natural consequence of consistently applying the basic fundamentals.”

На английски звучи по-добре, но разбираш какво искам да кажа.

Да бъдеш майстор на фундаментите е това, което ще ти донесе резултати. И има нещо много готино относно тези фундаменти – те са малко и са лесни. И това се отнася до всяка област на живота.

И нещо още по-яко – много е вероятно да има книга по темата, с която да станеш добър приятел!

В следващата статия ще ти кажа кои са фундаментите за мен и как успях да базирам целия си живот само на няколко книги.

Е, ще ти кажа и кои са тези книги, разбира се!

Успех!

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer