Как да се обградиш само с качествени хора

Знаеш ли какво търсиш в един приятел? В един кандидат за връзка с теб? В един бъдещ съпруг? В един бизнес партньор?

Много хора не могат да отговорят на този въпрос, защото не са мислили за това. И връзките с другите хора в живота им се случват хаотично. Приятел си с някой, защото сте се родили в един квартал. Започваш да излизаш с някой мъж/жена, само защото това е била единствената опция за теб. Създаваш бизнес с някого, само защото той е единствената ти опция.

Няма да те лъжа – това е първата и доста съществена крачка към посредствени отношения. Защото отношенията ти с другите не могат да са само плод на късмет. Трябва да поемеш отговорност за тях и да намериш правилните хора.

Е, как да направиш това? Първата стъпка е да имаш ясни стандарти. Трябва да знаеш какво търсиш, за да можеш да го намериш, нали така?

Не мога да подчертая колко е важно да имаш ясни стандарти – освен че това е първата стъпка към обграждането с готини хора, стандартите правят и решенията ти много по-лесни. Ако някой човек не се вписва в голяма част от стандартите ти, просто намаляваш комуникацията с него. Няма да губиш време да се чудиш какво да правиш.

Надявам се, че ти продадох идеята да изработиш стандарти за себе си. Сега нека си поговорим как да направиш това. Аз имам една стратегия за изработване на стандарти, която ще споделя с теб. Според мен работи по-добре от стратегиите, които съм чел на повечето места.

На повечето места се пише, че трябва да изработиш стандартите си на базата на това, което искаш, тоест да опишеш как точно би изглеждал идеалният партньор. При мен това не работи, защото, признавам си, в началото не знаех точно какво искам от другите хора. 

Това, което ти препоръчвам да направиш е да тръгнеш по обратния път – да си напишеш това, с което не би се примирил, и чак след време да добавиш и положителната част – това, което търсиш. Това е доста по-лесно, защото всеки знае това, което не би могъл да приеме в друг човек.

Ето как да го направиш:

Извади един лист хартия (да, задължително трябва да го направиш в писмена форма) и си напиши всичко, с което не можеш да се примириш в:

  • Приятелите си
  • Човекът, с който искаш да излизаш
  • Бъдещият си съпруг/съпруга
  • Бизнес партньорът си

Отдели поне по 30 минути блокирано време за всяка една от категориите. Също така не забравяй, че листът е динамичен. Можеш да го променяш когато си искаш.

Ако искаш и се чувстваш готов, можеш да създадеш и положителен лист, в който да опишеш всичко, което търсиш. Ако не, изчакай поне един месец, в който да приложиш стандартите и да свикнеш изобщо с концепцията, и чак след това си направи положителен лист! 

За да не ти давам просто голи съвети, ето няколко примера за мои стандарти, от които не отстъпвам:

  • В сферата на връзките – никога не бих могъл да излизам сериозно с момиче, което пуши цигари редовно;
  • В сферата на приятелството – не мога да съм добър приятел с човек, който пуска лотарийни билети или е пристрастен към каквато и да е форма на хазарт;
  • В сферата на бизнеса – не мога да бъда бизнес партньор с човек, който винаги закъснява и не държи на думата си

Държа да отбележа и още нещо – не изоставяй стари приятелства, които са на повече от 5 години! Ако имаш такива хора в живота си, но те не отговарят на стандартите ти, по-добре просто ограничи контактите с тях, вместо да ги премахваш напълно. Старите приятелства са прекалено ценни, за се отречеш от тях изведнъж. 

И не забравяй – винаги е по-добре да си сам, отколкото зле придружен. Или както обичам да казвам:

“Връзките са като секса – по-добре никакъв, отколкото лош!”

Запомни това. 

Успех!

Velizar V


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer