Как изгубих наивността си: Как едно просто правило преобрази личния и любовния ми живот!

“Сигурна съм, че мога да го променя!” – каза ми тя. Имаше предвид приятеля си.

Гаджето й, заклет купонджия, прекарваше повече време навън в пиене на бира и купони с приятели, отколкото с нея.

“Може би ще успееш да го промениш, но аз не бих заложил на това. Това, което трябва да направиш, е да бягаш”! – казах и аз – “Хората не се променят толкова лесно”.

Наивност

Можем ли да променим друг човек и какво ще ни струва?

Нека приемем, че има 2 типа промени – фундаментални промени и повърхностни промени. Фундаментална промяна е да направиш от купонджия човек, който непрекъснато да си седи у дома. Повърхностна промяна е да започнеш да си събуваш обувките, когато влизаш в стаята. Фундаменталните промени са трудни за постигане и в повечето случаи изискват целенасочено усилие и много трудно могат да се получат под външен натиск. 

Е, ще успее ли това момиче да промени приятеля си? Не много труден въпрос! Аз бих заложил на твърдо не, защото да “опитомиш” кръчмар е да искаш той да направи фундаментална промяна със себе си, а, както казах, такива промени рядко се случват под външно влияние.

Моментът с желанието да променим да предизвикаме промяна в друг човек не е нов, а присъства в много отношения били те между приятели, гаджета или съпрузи. И точно тук много хора грешат в подхода си. Те се опитват насила да предизвикат фундаментална промяна в друг човек. Това е грешна стратегия, която има много малък шанс за успех. Не само че хората трудно се променят, а и те много често ще се противопоставят на промяна, която идва отвън.

Но дори да успееш да промениш някого и да го направиш точно такъв, какъвто би искал, нима това е истинска любов и уважение към него? Истинската любов към другите хора се корени в това да ги обичаш заради това, което са те, а не заради това, което ти искаш те да бъдат.

Да искаш да промениш фундаментално друг човек е да като да обичаш себе си чрез него. Истинската любов, както и истинското приятелство, идват без скрити условия. Те са unconditional. 

И така, какво е правилото?

 

Правилото е, че никога не трябва да се опитваш да промениш фундаментално друг човек, а просто да се обградиш с хора, които резонират с теб.

Много хора се примиряват с посредствени връзки и приятелства, които ги дърпат надолу само защото вярват, че могат да променят другите, но това не би трябвало да е така.

Ако искаш да си в по-добра среда, разбери какви са стандартите ти и намери или изгради тази среда, а не се опитвай да направиш сегашните си приятели такива, каквито ти искаш да бъдат.

Ако искаш по-добра връзка, разбери какви са стандартите ти и според тях търси човек, който ти пасва, а не се опитвай да променяш човека, с когото си сега. Всъщност, едно от най-противните неща що се отнася до връзки, е да се опитваш да налагаш на другия човек да бъде такъв, какъвто ти искаш. Както вече казах, това е его любов, а не истинска любов.

Ако има едно нещо, което със сигурност съм разбрал в живота си, то е, че съдбата винаги знае през какво да те прекара, за да те направи човекът, който трябва да бъдеш. Ето защо никога не трябва да се страхуваш да кажеш “чао” на връзка или приятелство, което не е ползотворно за теб и е престанало да те дърпа напред.

Всяко “чао” води до ново “здравей”. Вселената/Етъра запълва празнината.

Успех!

Велизар


И още нещо! 

От скоро започнах да снимам и видеа по статиите ми. Дълго време се канех да го направя и все отлагах, но отсега нататък смятам да заснемам по едно кратко видео към всяка статия (или поне към повечето).

Ако видеото ти допадне, абонирай се за канала ми 🙂


Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer