Наръчник за поставяне и постигане на цели – Част I

Знаете ли, че над 90% от хората, които си поставят новогодишни обещания, ги нарушават в рамките на 20 дни, след като са ги поставили. Защо се получава така? В тази статия ще изложа моето разбиране за това как да постигнем целите си, както и какво работи при мен във връзка с поставянето и постигането на цели. Надявам се, че след като прочетете това, ще бъдете многократно по-успешни в постигането на целите, които си поставяте. Статията ще има и втора част, която можете да прочетете на линка в дъното.

 

Какви цели си поставяме?

 

И така, всички си поставяме цели. Смятам, че е в природата на всеки човек да иска да се развива и да става повече от това, което е бил вчера. Често обаче поставяне на целите звучи по този начин:

  • “Искам да сваля 5 кг!”
  • “Искам да имам повече пари!”
  • “Искам повече приятели”
  • “Искам нова кола”

Цели

И как няма да го правим, като цялата индустрия за личностно развитие непрестанно тръби, че трябва да си поставяме цели. Конкретни цели и с краен срок. И това в определена степен е вярно. Проблемът е какво се случва с тези цели, след като си ги поставим и дали само поставянето на една конкретна цел е достатъчно.

Обикновено веднага след поставянето сме заредени с енергия и дори първия ден правим нещата, както се казва, “отръки”, без волево усилие. Няколко дни по-късно, за да направим нещата, които “трябва”, вече изисква малко по-голямо волево усилие.

И така две седмици правим нещата, които трябва, но всеки ден изисква все по-голямо волево усилие от наша страна. Докато накрая на втората седмица не установим, че волевата ни батерия е напълно изтощена и не може да се презареди, без да се наложи да се върнем към стария ни начин на живот. Тогава си даваме почивка, която се оказва вечна, защото просто не продължаваме. Отказваме се. И така няколко пъти опитваме, като се проваляме по един и същ начин, докато не достигнем до брилянтно заключение, че:

  • “Спортът не е за мен” или
  • “Аз не съм създаден, за да съм богат”
  • “Богатите хора са лоши и паразитират на гърба на бедните”
  • Много други оправдания “фундаментални” оправдания защо не може да стане

 

Защо става така и как да постигнем целите си

 

Защото, когато решим, че искаме да променим нещо в живота си и искаме трайна промяна, ние вземаме решение, с което правим нашата воля основен двигател на тази промяна.

Какво имам предвид – когато си кажем “аз ще сваля 5 кг”, ние на практика се настройваме на вълна, че ще се “насилим” да тренираме, за да свалим 5 кг. Или ще се насилим да гладуваме, за да свалим 5 кг. Ще напрегнем волята си до краен предел и ще ги свалим.

Проблемът на това е, че никаква промяна не настъпва във вътрешния свят на човек. Той просто решава, че ще се насили да прави нещо, което в повечето случаи по никакъв начин не е част от характера му. Не го е правил досега и няма навик да го прави. Тоест, си казваме, че ще направим всичко със силата на волята си, защото нямаме навик за това, което трябва да направим, за да постигнем целта си.

Цели

Проблемът тук е, че волята е като батерия – изчерпва се. В повечето случаи може да се каже, че волята се бори с двама врагове – мързела и навика. А двама са повече от един, както знаем от часовете по математика. И не само са повече, а и са по-силни. И добре – волята побеждава в началото сравнително лесно. На втората седмица волята трябва да се “разиграе” малко повече, за да успее да победи могъщите си врагове. Вече волевото усилие, което е нужно, е малко по-голямо.

Седмица по-късно става още по-трудно. Човек започва да се отклонява леко от пътя към първоначалната цел, защото “съм много уморен да тренирам” или “точно днес нямам време да проучвам бизнес възможности, имах много работа”. И така малко по малко, докато волята губи битката, защото ТРАЙНА ПРОМЯНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ САМО НА БАЗАТА НА ВОЛЯ.

Някой ще ми каже, че това не е така и много хора всъщност променят живота си само на базата на силната си воля. Аз ще ви кажа, че това са единици. Много малко хора могат да положат това волево усилие, което е необходимо за трайна промяна в навиците и начина на живот. А и няма нужда да го правят, защото има далеч по-добър начин за постигане на цели. Истината е, че хората, които успяват, започват с волята, но след като тя се изчерпи, на арената излиза втори воин, който я замества. И продължава битката. Това е воинът, който носи трайната промяна със себе си и успява да победи навика и мързела.

И така – как да постигнем целите си? За мен волевото усилие е най-благородният начин да постигаме целите си. Благороден, защото ги постигаме в пряк сблъсък с мързела и навика. Но волевото усилие е и най-неефективният начин да постигаме целите си. Защото има далеч по-лесен начин, който има много по-големи шансове да ни донесе трайна промяна.

Ще обобщя – когато вземем решение да направим трайна промяна, която да бъде постигната само на базата на волята, ние се обричаме на неуспех. Защото волята е като батерия, която се изчерпва след определено време на употреба. Не е начинът, по които да постигнем целите си.

Можете да почетете повече за поставянето на цели в следващата статия от поредицата.

Ако тази статия ви е харесала, моля споделете я с приятел.  😛

ВАЖНО: Тъй като не те познавам, но мога да ти дам никакви гаранции, че ще получиш резултати с моите идеи, информация, инструменти и стратегии.

Онлайн Предприемач, Блогър, Инвеститор, Автор - #1 книга за ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИ в България

Site Footer